O calugarita vrea sa reformeze clasa politica spaniola

Medic, teolog, feministă și anti-capitalista, Teresa Forcades, o calugarita benedictină educata la Harvard, vrea, dupa ce s-a retras in mănăstirea sa amplasata în munții catalani, sa impuna in politica revendicarile politice ale mișcării “Indignatilor” și teologia eliberării.

In manastirea Sant Benet, care se afla la 50 de kilometri de Barcelona, in nord-estul Spaniei, aceasta vietuieste alaturi de alte 35 de călugărițe. Varsta Terezei este de 46 de ani.

Aceasta a denuntat politicile de austeritate, menite sa indrepte situatia economica în perioada de criză.

“Reducerile se opun nevoilor unei majoritati, dar favorizeaza interesele unei minorități”, a spus aceasta.

Împreună cu economistul Arcadi Oliveres, una dintre persoanele de referința ale mișcării sociale “Indignații”, care s-a nascut in Spania în 2011, Teresa Forcades a lansat un manifest politic, care în doar două zile a atras deja 14.000 semnături on-line.

Scopul aceteia este acela de a prezenta o lista electorala a cetățeanului, pentru viitoarele alegeri din Catalonia, din 2016.

“Schimbarea societatii este urgenta, necesara și posibila” fără violență, mai spune călugărița, citata de France Presse.

Ea a citit pentru prima data Noul Testament la varsta de 15 ani. Dar, conform acesteia, bazele gandirii sale se găsesc mai ales în teologia eliberării, un curent născut în anii 1960 în America Latină înăbușită de dictatura.

Setea de schimbare a acesteia, insa, se referă si la Biserică, denunțand “misoginismul”. “Îmi doresc ca în Biserică și in societate sa nu fie impiedicat nimeni, bărbat sau femeie, sa acceada pe scara ierarhica, din cauza sexului”, mai spune ea.

Apărătoare a contracepției, Teresa Forcades are in vedere chiar si o poziție catolică vizavi de avort “mai umanizata”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.