Ierusalimul, scaldat in Aur Pur si Aur Alb

Aurul este menționat de 285 de ori în Biblia ebraică – mai mult decat oricare alt metal. Bijuterii din aur i-au oferite Rebeccai (Geneza 24) și lui Iosif (Geneza 41:39-44) in semn de cinstire, însă idolul fals imaginat in vițelul de aur, ridicat la poalele muntelui Sinai, avea sa aduca rușine și suferință israeliților.

Avraam și Solomon aveau bogății mari acumulate în aur (Geneza 13; Regi) – un semn al ajutorului lui Dumnezeu. Inca din Deuteronom, insa, regii sunt sfătuiți să nu caute averi materiale în argint și aur (Deuteronom 17:17).

Dumnezeu testează credinta poporului său și curateste (lamureste) inimile oamenilor precum se curateste (lamureste) aurul (Zaharia 13:9; Maleahi 3:3; Iov 23:10), dar Biblia menționează, totodata, si alte lucruri mai valoroase decat aurul: un nume bun, cinstea (Proverbe 22:1), înțelepciunea (Iov 28) și Legea lui Dumnezeu (Psalm 118:72).

Desi aurul nu se gaseste in mod natural in Israel, Ierusalimul de astazi pare sa fi fost scaldat in aceste luni in lumina comorilor stralucitoare ale exponatelor de aur, din doua muzee: „Aur Pur”, la Muzeul Tinuturilor Biblice, si „Aur Alb”, la Muzeul Israel, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aurul pur reprezinta multe dintre calitățile dezirabile ale aurului – este rar, dar accesibil, maleabil, dar durabil – în obiectele stralucitoare ale intregii lumi antice. Expozitia este realizata, în principal, din colecția proprie a Muzeului Tinuturilor Biblice, care a început cu colecția personală a fondatorului muzeului, Ilie Borowski. In prezent, muzeul dispune de una dintre cele mai apreciate colectii din lume de artefacte biblice.

Aceasta expoziție prezinta, de asemenea, si obiecte elegante și complicate din lumea greco-romană, Etruria, Marea Neagră, Egipt, Mesopotamia, Iran, China și Asia de Est. Toate reflectă frumusețea artistică și aptitudinile tehnice prin care artizanii aurului au reușit să le realizeze în antichitate.

La scurtă distanta de acest muzeu, Muzeul Israel le-a oferit vizitatorilor un aspect unic al celei mai vechi monede de schimb a lumii, în exponate din aur alb. Primele monede care au fost bătute vreodată, la sfârșitul secolului VII i.e.n, au aparut în orașele grecești ale Lidiei, in vestul Turciei, dintr-un aliaj de aur-argint, cunoscut sub numele de aur alb, sau electrum. Pentru un timp, după aceea, monedele au fost realizate numai din electrum, dar raritatea aliajului a limitat fabricarea și utilizarea monedelor doar la o mare parte a vestului Turciei. Odata cu inventarea monedelor de aur și argint, în mijlocul secolului al VI-lea, de asemenea, în Lidia, baterea și utilizarea monedelor s-a răspândit rapid în întreaga lume mediteraneană.

Monedele standardizate pentru plățile comerciale au permis, ulterior, o valoare măsurabilă, care urma să fie aplicata tuturor produselor și serviciilor din sistemele economice antice.

Expoziția „Aur Alb” prezintă 500 de monede din electrum, care au stat la baza acestei dezvoltări a lumii în schimbare.

Monedele sunt împărțite pe tipuri, descrise în “Mituri”, “Animale” și “Muritori”, pentru a evidentia imaginile și simbolismul prezentat pe aceste mici artefacte, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.