Musulmanii din Turcia cer ca Biserica ortodoxa Sfanta Sofia (Hagia Sophia) sa devina moschee, in care sa slujeasca

Mii de musulmani din Turcia, aflati in pragul unei sarbatori mari, de cucerire otomană a ţării, cu 500 de ani în urmă, solcita autorităţilor să le permită să transforme fosta biserica crestina, astazi muzeu, Sfanta Sofia (Hagia Sophia) în moschee, în ciuda legilor care interzic închinarea intr-un lacas care altadata era in lume cea mai renumita biserica creştină.

Sfanta Sofia, Hagia Sophia sau Aya Sofya, este o biserica patriarhala fosta ortodoxa, mai târziu transformata in moschee, iar acum in muzeu, din Istanbul, Turcia.

Hagia Sophia din Istanbul, care înseamnă “Înţelepciunea Sfânta” în limba greacă, a fost finalizată în anul 537 de către împăratul Iustinian şi a fost considerata centrul Creştinismului Ortodox pentru mai mult de 900 de ani. Aceasta a fost transformata, la mijlocul secolului 15, în moschee, după cucerirea de către otomani, devenind o sursă de mândrie pentru lumea musulmană.

Zilele trecute, mii de musulmani au inconjurat lacasul istoric, pentru a protesta împotriva legii din 1934 a Turciei, care prevedea ca fiind ilegal, pentru orice grup religios, sa se slujeasca aici. Hagia Sophia a fost declarata muzeu în acelaşi an.

“Păstrarea Moscheii Hagia Sophia închisa este o insultă adusa populaţiei noastre, in cea mai mare parte musulmani, 75 de milioane de persoane. Aceasta demonstreaza tratamentele dure la care ne supune Occidentul”, a declarat Salih Turhan, şeful Asociaţiei Tineretului Anatolian.

Turhan a declarat că grupul său a organizat protestul, sub forma unor rugaciuni, în lumina aniversarii viitoare a cuceririi Constantinopolului, de catre sultanul otoman Mehmet.

“Ca nepoţi ai lui Mehmet Cuceritorul, trebuie sa reusim sa redeschidem Hagia Sophia ca moschee. Este dreptul nostru legitim”, a declarat el agenţiei de ştiri Reuters.

Creştinii ortodocşi greci care trăiesc în Turcia cconsidera că muzeul trebuie să-şi asume funcţia de biserică. Cu toate acestea, Patriarhia Ortodoxa nu este de acord.

“Dacă ar fi să devină moschee, creştinii nu ar putea să se roage acolo, iar în cazul în care acesta ar deveni biserică, ar fi de-a dreptul haos”, afirma parintele Dositheos Anagnostopulos, un purtator de cuvant al Patriarhiei, tot pentru Reuters.

În 2006, vizita Papei Benedict al XVI-lea la Hagia Sophia a fost intampinata cu proteste din partea musulmanilor, furiosi ca au văzut prezenţa Pontifului ca pe o încercare de a pretinde „o cerere catolica” asupra lacasului.

Demonstranţii au avertizat că un semn de rugăciune nu poate fi considerat infracţiune, raporteaza si BBC News, menţionând că Papa Benedict s-a abţinut atunci de la a face orice gest religios.

Conform ultimelor estimări, populaţia Turciei se situeaza undeva în jurul valorii de 79.7 milioane persoane, fiind in proportie de 99.8% musulmană, în timp ce restul de 0,2 la sută, in cea mai mare parte, sunt creştini şi evrei.

Doar câteva mii de creştini ortodocşi greci au ramas în Turcia, deşi tronul patriarhal este încă în Istanbul, aşa cum a fost înainte de cucerirea otomană, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.