“Taxeaza Biserica”, infranta de Sfantul Sinod

“Puternica Biserica Ortodoxa Greaca” (dupa cum o aprecia, zilele trecute, Le Figaro), neseparata de stat, a anunţat in urma cu cateva zile că in anul 2011 a plătit impozite in valoare de 12,5 milioane de euro.

Datele au fost oferite presei internationale, de reprezentantii Bisericii, in speranţa reducerii la tăcere a criticilor recurente legate de privilegiile fiscale de care aceasta s-ar bucura, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Greciei, a declarat intr-un comunicat recent că a achitat suma exacta de “12,584,139.92 de euro – impozite in anul 2011.”

Aceasta suma ar fi de aproape cinci ori mai mare decât cele 2,5 milioane – impozite pe care le-a plătit Biserica pentru anul 2010.

“Biserica Greaca nu s-a bucurat de un sistem de impozitare neloial fata de alte organizaţii greceşti, non-profit”, se mai arata in declaraţia Sfântului Sinod. Aceasta mai specifica faptul ca toate mănăstirile, parohiile şi fundaţiile Bisericii si-au plătit obligaţiile fiscale care le sunt impuse de legislaţia elenă, inclusiv taxa de 20% impusa veniturilor brute create, conform legii din 2010, de la începutul crizei greceşti.

Conform unui articol anterior al publicatiei Kathimerini, Biserica este cel mai mare proprietar din aceasta tara, a carei populatie este in proportie de 90% ortodoxa, iar valoarea averii sale se estimează ca fiind inscrisa intre 700 milioane si 2,5 miliarde de euro, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Instituţia religioasă susţine că averea sa îi permite să asigure funcţionarea şi supravieţuirea a 750 de spitale, orfelinate şi fundaţii pe care le consideră de neinlocuit in domeniul serviciilor sociale, in special in perioada actuala de criza.

Discutiile pe tema averii, incepute cu mai mult timp in urma (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) au evoluat in urma unei campanii intitulate “Taxeaza Biserica”, sustinuta de aproximativ 100.000 de persoane (vizibila pe reteaua Facebook), care facea referire la anumite facilitati fiscale privind impozitarea bunurilor imobiliare ale Bisericii si la scutirile legate de plata energiei electrice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.