Comunicatul transmis de PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU celorlalți Patriarhi ai Bisericilor locale, legat de Taina Sfintei Euharistii

În ziua de 17 mai 2020, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis un comunicat către celelalte Biserici Ortodoxe, privind problema Euharistiei Divine și modul prin care să fie ea oferită credincioșilor. Ea s-a adresat tuturor Patriarhilor, dar nu a fost dată publicității. Vă oferim câteva idei și rânduri cuprinse în acest comunicat:

„“Noi (…)am acceptat oficierea slujbelor liturgice, pentru o anumită perioadă de timp, fără prezența credincioșilor în biserici, dar cu preocuparea principală, însă, de a păstra credința Părinților noștri, care luminează întotdeauna universul.

Întrucât, cu toate acestea (…) s-au auzit anumite puncte de vedere nepotrivite despre cum să abordăm Preacinstitele Taine, ne este imposibil să rămânem tăcut și străin de o situație atât de ambiguă și inactivă în fața evoluțiilor și a reglementărilor și interdicțiilor guvernamentale aferente. Am ascultat îndemnurile autorităților din sănătate și politice și, așa cum este firesc, ne supunem, până la punctul în care esența și centrul credinței noastre nu sunt atinse.”

Biserica ascultă de “magistrații și autoritățile acestei lumi, până acolo unde Taina Tainelor nu este pusă în discuție, Euharistia Divină. În viața Bisericii, este cunoscut tuturor faptul că interpretul conceptelor și îndemnurilor evanghelice și apostolice, dar, totuși, al spiritului și al literei canoanelor divine și sfinte, este Sfânta Tradiție, țesută indisolubil cu practica eclezială zilnică și experiență kenotică.

Folosind această practică sfințită a Bisericii, vedem în adevăr cum ea trăiește în lume prin Euharistia divină și în Euharistia divină sau, altfel, cum Euharistia Divină este revelație și experiența tainei divino-umane a Bisericii. Însuși Domnul, care ‘locuiește nevăzut în noi’, care Se dăruiește și este dăruit, ne oferă în Euharistie Trupul Său preacurat și scumpul Său sânge, făcându-ne părtași ai ‘plinătății Împărăției Cerurilor’. În acest spirit și în acest sentiment, comunicăm Preafericirilor Voastre, mult iubite de noi, declarând cu toată conștiința că nu avem nicio intenție de a renunța la ceea ce a fost lăudat de binecuvântații noștri Părinți.

În lumina circumstanțelor apărute, dorim să ascultăm părerea Voastră fraternă și gândurile Voastre, astfel încât să mergem în modul obișnuit pe calea abordării pastorale asupra controverselor legate de modul de oferire a Împărtășaniei Divine. Acestea fiind spuse, ne îmbrățișăm cu dragoste în Hristos și cu un sărut sfânt, iubiți frați Preafericiți, rămânând fratele Vostru drag, coslujitor și în comuniune în unicul potir comun, din care, bând, nu vom fi însetați în veci. Amin”.

Lacașuri Ortodoxe, iunie 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.