publicat în: Arhivă

Mesajul PF Parinte Patriarh Daniel, la funeraliile Patriarhului Antiohiei, Ignatie al IV-lea

Ignatie al IV-lea Patriarhul grec-ortodox al Antiohiei, Ignatie al IV-lea, a decedat in ziua de 5 decembrie 2012, la vârsta de 92 de ani, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Ignatie a condus Biserica Siriei inca din anul 1979.

Patriarhul Ignatie al IV-lea s-a născut în Muharde, in provincia siriana Hama, în anul 1920, și si-a petrecut intreaga viata în Biserică, devenind episcop de Lattakia în anul 1970. El a fost autorul mai multor lucrări teologice.

Patriarhia Antiohiei, una dintre cele mai vechi Biserici ale Creștinismului, are in pastorire aproximativ un milion de creștini grec-ortodocși din Siria, precum și câteva sute de mii de credinciosi din țara vecină, Liban.

Sediul acesteia se află, in prezent, în capitala siriană Damasc.

Creștinii reprezinta aproximativ 10% din populatia de 22,5 milioane de locuitori, a Siriei, și sunt împărțiti între cele 10 Biserici diferite, ortodocși și catolici, precum și grupuri mai mici protestante, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la funeraliile Patriarhului Ignatie al IV-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient, Beirut, Liban, 9 decembrie 2012:

Biserica Ortodoxă Română a primit, cu profundă tristeţe creştinească, vestea plecării din această lume a fratelui nostru în Hristos şi coliturghisitor, Ignatie al IV-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient.

Dăruit de Dumnezeu cu harisme deosebite, Patriarhul Ignatie a adăugat la acestea strădaniile sale personale împlinite printr-o vastă cultură teologică, o deosebită jertfelnicie pentru Biserică şi o largă deschidere spre dialog intercreştin şi interreligios, în misiunea sfântă de slujitor al lui Hristos.

Patriarhul Ignatie s-a preocupat permanent de păstrarea şi promovarea credinţei şi a etosului proprii Ortodoxiei, fiind, în acelaşi timp, sensibil la transformările culturale şi de mentalitate din lumea contemporană, afectată de criză, nu doar în domeniul social şi economic, ci, mai cu seamă, în cel spiritual. În acest sens, a acordat o atenţie deosebită tinerilor, pe care i-a pregătit spiritual pentru a putea răspunde provocărilor lumii de azi, susţinerea nemijlocită a Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii de la Balamand însemnând un aport deosebit la formarea viitorilor clerici şi teologi, chemaţi să apere şi să promoveze, pe mai departe, valorile Ortodoxiei în Orientul Mijlociu.

Credincios împlinitor al rugăciunii Domnului Hristos „ca toţi să fie una” (Ioan 17,21), Patriarhul Ignatie s-a remarcat ca fervent apărător al unităţii panortodoxe şi neobosit susţinător al eforturilor de apropiere între creştini. În acelaşi timp, a promovat buna înţelegere dintre popoare cu credinţe religioase diferite, cultivând speranţa, solidaritatea şi respectul reciproc, pentru rezolvarea unor probleme comune.

Pentru noi, românii ortodocşi, vor rămâne memorabile vizitele sale în România, în calitate de Patriarh al Antiohiei (1981, 1996 şi 1998), mai ales la evenimentul sfinţirii bisericii Sfântul Spiridon Vechi din Bucureşti (26 octombrie 1996), prima biserică reconstruită după anul 1990, dintre cele demolate de fostul regim comunist. În acelaşi timp, cooperarea practică exemplară dintre Bisericile noastre surori a fost pusă în evidenţă prin grija pastorală arătată de Patriarhul Ignatie IV faţă de românii ortodocşi din cuprinsul Patriarhiei Antiohiei şi, respectiv, faţă de credincioşii ortodocşi de limbă arabă care trăiesc în România. La nivel panortodox, intercreştin şi interreligios, el a fost un promotor al coresponsabilităţii şi al cooperării practice.

În numele ierarhilor, clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, în aceste zile de doliu, încredinţăm pe toţi membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor ortodox din cuprinsul Patriarhiei Antiohiei de preţuirea şi compasiunea noastră, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să odihnească sufletul Patriarhului Ignatie împreună cu sfinţii bineplăcuţi Lui, în iubirea, lumina şi pacea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române