Sfantul Sinod Sarb numeste Instanta din Haga, o instanta politica si nedreapta

Patriarhul Serbiei irinej Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a emis un comunicat legat de eliberarea generalilor croați Ante Gotovina și Markac Mladen, de catre tribunalul de la Haga, in care se arata:

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a primit cu neîncredere și disperare vestea despre decizia Curtii de Apel a Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, sub președinția judecătorului Theodor Meron, de achitare a acuzatilor Ante Gotovina și Mladen Markac, pusi sub acuzare pentru crime împotriva umanității și încălcărea legilor și principiilor de război în perioada iulie și septembrie 1995, ca parte a participării lor la o actiune criminala comuna, a cărui scop a fost deportarea forțată și permanenta a populației din Krajina.

Prin acest verdict rusinos, Tribunalul din Haga s-a discreditat și a arătat încă o dată că aceasta este o instanța politica, nepasandu-i de dreptate si de justitie”.
In continuare, comunicatul Sfantului Sinod mai apreciaza ca verdictul este „necinstit și nedrept”, „justificand actiunea unor criminali”, si avertizeaza ca nu va duce la o reconciliere in zona.

„Este uimitor și absurd că majoritatea episcopilor catolici croati – chiar daca nu toti – asociaza acest verdict cu Dumnezeu si Providența divină, unii prezentandu-l ca pe un rezultat al Messelor catolice si al multor rugaciuni pentru "apărătorii Croației" comandati de acesti generali "cinstiți" și, după cum aflam acum, "nevinovati", ai "războiului patriotic".

"Sfântul Sinod condamnă cu fermitate acest verdict motivat politic, al Curții de Apel a Tribunalului din Haga, prin care acesti generali de razboi croați sunt eliberati, pentru că este o palmă data adevărului și, ceea ce este mai rău, permite unei crime să se proclame drept "lupta de apărare", iar criminalilor de razboi sa se pretinda a fi "victime".

Cum să intelegem dreptatea de la Haga, care ne învață că nimeni nu este vinovat pentru suferințele civililor nevinovați din actiunea militaro-politica de expulzare a sârbilor din Krajina, numita "Furtuna", cu aproape două sute de mii de oameni strămutați din casele lor și cu mii de civili ucisi, cu sute de sate și orașe arse, cu bunuri ale sarbilor jefuite?” – se mai arata in comunicat, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.