13 morti si 29 raniti in cartierul crestin Poarta Sfantului Toma din Damasc

Poarta Sf Toma Damasc - wikipedia O masina-capcana a ucis 13 persoane și a rănit alte 29, în apropierea unei secții de poliție din cartierul crestin Poarta Sfantul Toma din orașul vechi al Damascului, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Explozia a avut loc dupa ce reprezentantul ONU in Liga Araba, Lakdar Brahimi, discutase cu o zi inainte pe tema încetarii focului, cu președintele sirian Bashar al-Assad. Nu a existat o revendicare imediata a atacului, fiind prima explozie in aceasta locație, deși majoritatea creștinilor sirieni au susținut guvernul, de cand rebeliunea a izbucnit în urmă cu 19 luni.

Brahimi i-a spus lui Assad ca sprijina eforturile de mediere, dar ca nu garanteaza incetarea focului dupa cele 4 zile musulmane Eid al-Adha, care au început vineri. Agentia de stat Sana raporta: "Președintele a spus că este deschis oricarui efort sincer, de gasire a unei soluții politice. . . pe baza respectării suveranității siriene și de respingere a amestecurilor externe", adăugând că Assad a subliniat că o soluție politică ar trebui sa stopeze "terorismul".

Brahimi a mai spus că partidele de opoziție s-au întâlnit atat în interiorul cat și în afara Siriei, iar grupurile rebele au fost contactate, raspunzand pozitiv la apelul său de armistițiu.

"Poporul sirian se așteaptă la mai mult decât un armistițiu pentru câteva zile, și este dreptul lui, dar tot ce pot promite este că vom munci din greu pentru a le realiza visele. În cazul în care asta nu se întâmplă, vom continua să încercăm și sa sperăm că putem găsi o modalitate sa ajutam poporul sirian". Incetarea focului este susținută de Turcia, un aliat al rebelilor, de Iran si Rusia.

Între timp, forțele guvernamentale au efectuat o razie privind elementele armate și armele în orașul Jdeidat Artous, la vest de capitala, și au controlat orașul Harasta, din nord-est. Locuitorii din Maarat al-Numan, situat pe autostrada strategică Damasc-Alep, au raportat bombardamente aeriene in oraș și lupte grele in apropiere de baza militara Wadi Deif, unde se spune ca intre 250 si 500 de trupe ar fi înconjurate de rebeli.

În Alep, un atentator sinucigaș a aruncat în aer propria mașina, langa spitalul francez-sirian, ranind trecătorii și provocând pagube. Cartierele creștine din Aleppo au fost, de asemenea, vizate de către rebeli, în ultimele săptămâni, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.