Zi de mare sarbatoare in Bulgaria. Patronul tarii: Sfantul Ivan Rilski (Ioan de la Rila)

sfantul ivan rilski patronul BulgarieiCreștinii ortodocși din Bulgaria l-au sarbatorit, in data de 19 octombrie 2012, pe Sfantul Ivan Rilski, cunoscut sub numele de făcător de minuni și, de asemenea, ca patron al Bulgariei, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sf. Ivan Rilski a fondat Manastirea Rila, cu 1000 de ani in urma. Moaștele sfântului sunt pastrate aici in aceasta zi, și au puterea de a produce vindecări miraculoase.

Sute de pelerini s-au adunat vineri în mănăstirea cea mai mare din Bulgaria, Manastirea Rila, pentru a marca sarbatoarea.

Sfantul Ivan Rilski este cinstit ca patron al poporului bulgar și ca unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

El s-a mutat la Domnul în anul 946 dupa Hristos, în izolarea mănăstirii, și a fost canonizat imediat după moartea sa. Datorita minunilor sale, el a fost unul dintre cei mai influenti lideri spirituali ai Bulgariei.

La scurt timp după moartea Sfântului, moastele sale, care au fost considerate a avea puterea facerii de minuni, au fost transferate in Sofia, în timpul domniei lui Petru I. După ce Regele maghiar Bela al III-lea a cucerit Sofia, în 1183, moastele Sfantului Ivan Rilski au fost trimise in capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani. Ulterior au fost returnate Sofiei, in anul 1187.

În 1194, țarul bulgar Ivan Asen I a ordonat ca moastele să fie mutate în capitala sa, Veliko Tarnovo. Supravietuind cuceririi turcești a orașului, din 1393, acestea au fost returnate Manastirii Rila, in anul 1469, cu permisiunea Sultanului Murad al II-lea.

Poate de aceea, ziua de 19 octombrie este, de asemenea, si ziua oficială a medicilor bulgari și a lucrătorilor medicali din aceasta tara, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.