publicat în: Arhivă

Fisele de religie pentru clasa pregatitoare, ale Editurii Basilica, sunt mai ieftine decat ale celorlalte edituri

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:

fise de lucru religie clasa pregatitoareÎn legătură cu obiecţiile unor jurnalişti referitoare la oferirea contra cost a setului de fişe de lucru la religie pentru elevii de la clasa pregătitoare, Patriarhia Română precizează:

Ca urmare a faptului că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu finanţează materiale didactice la această primă clasă din învăţământul obligatoriu, Patriarhia Română a fost nevoită să pună în vânzare aceste fişe, deoarece în bugetul său pe anul în curs nu au fost prevăzute fonduri pentru tipărirea lor.

Preţul fişelor de lucru, publicate la Editura Basilica a Patriarhiei Române în condiţii grafice deosebite (5,4 lei), acoperă integral numai cheltuielile de editare, tipărire şi expediţie ale acestora. De altfel, preţul lor este cel mai mic, comparativ cu ofertele altor edituri pentru fişe de lucru similare la disciplinele de la clasa pregătitoare, care sunt cuprinse între 7 şi 19 lei.

Patriarhia Română este interesată de calitatea procesului educaţional la disciplina religie, drept pentru care a dorit să ofere un set de materiale la clasa pregătitoare, care să aibă şi avizul comisiilor de specialitate, inclusiv din MECTS, ceea ce nu se întâmplă cu numeroase alte materiale didactice oferite de alte edituri.

Informaţia apărută în media, potrivit căreia fişele de lucru la alte discipline pot fi preluate gratuit de pe o platformă online, este incompletă, deoarece aceste materiale didactice sunt concepute doar la câteva discipline, fără a avea avizul MECTS. Ele sunt disponibile doar învăţătorilor şi profesorilor, înscrişi la cursul de formare pentru a preda la clasa pregătitoare. De altfel, pe această platformă online sunt postate doar câteva fişe ca model pentru cei interesaţi, aşa cum a procedat şi Patriarhia Română.

Nu în ultimul rând, dorim să precizăm faptul că la disciplina religie profesorii beneficiază, din punct de vedere didactic, de un sprijin special în activităţile desfăşurate la clasa pregătitoare, prin ghidul disponibil gratuit pe site-ul www.patriarhia.ro, aşa cum se menţionează în comunicatul de presă al Patriarhiei Române din 10 octombrie 2012. Alături de recomandări pedagogice, ghidul oferă modele de lucru pentru fiecare conţinut al învăţării din fişele de lucru la disciplina religie pentru clasa pregătitoare.