Sfanta Parascheva cinstita la Schitul Cozia Veche, 2012

Sfanta Parascheva cinstita la Schitul Cozia Veche 2012 slide Cu ocazia sărbătorii închinate Sfintei Preacuvioase Parascheva, in ziua de 14 octombrie, în Duminica a XXI-a după Rusalii, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul VII Ecumenic, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la biserica Schitului Cozia Veche, cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea hram.

Din sobor au făcut parte Părintele Arhimandrit Laurenţiu Popa, stareţul mănăstirii Stănişoara, sub a cărei grijă se află schitul, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, stareţul mănăstirii Turnu şi alţi preoţi şi diaconi. Biserica a fost neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi, dintre ei distingându-se domnul ing. Ion Mihăilă, cel care a rectitorit biserica.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la sărbătoarea de astăzi. „Sfânta Parascheva din pruncie şi-a dedicat viaţa slujirii Mântuitorului Hristos, însă vedem în cuvintele Evangheliei că Dumnezeu îi primeşte şi pe cei care mai târziu Îl descoperă. Deci să fim încredinţaţi că nu va rămâne făgăduinţa Sa neîmplinită, că acelor cărora li se iartă multe greşeli, mult Îl vor iubi. Nu toţi sfinţii din fragedă vârstă şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu. El are cu fiecare dintre noi o chemare diferită, dar modul în care ne găseşte ceasul sfârşitului nostru este esenţial. Să păstrăm candela credinţei aprinsă până la capăt!“, a conchis Părintele Arhiepiscop.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa l-a felicitat pe Părintele Arhimandrit Laurenţiu Popa pentru lucrarea duhovnicească ce o săvârşeşte în acest schit de pe Valea Oltului, unde se fac rugăciuni speciale pentru cei ce căloresc pe acest drum aglomerat.

Cu ospitalitatea creştinească specifică mănăstirilor româneşti, obştea de părinţi a oferit o agapă frăţească tuturor pelerinilor care s-au rugat astăzi Sfintei Preacuvioasei Parascheva, la hramul schitului vâlcean.

Cozia Veche sau „Schitul de piatră” este situată la un kilometru nord de mănăstirea Cozia şi are hramurile „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” şi „Cuvioasa Parascheva”. Se crede că ar fi ctitoria lui Radu, tatăl lui Mircea, la sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea. Documentar este atestată la 8 noiembrie 1601 şi 8 noiembrie 1602, când Teofana monahia, în actele de donaţie către mănăstirea Cozia, menţionează doi nevoitori ai acestui schit. Ultima menţiune documentară despre viaţa acestui schit poartă data de 8 septembrie 1837. Începând cu anul 1995, biserica aflată în ruină a fost rezidită cu sprijinul financiar al familiei domnului ing. Ion Mihăilă, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscop al Râmnicului.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.