Sfinţirea troiţei Sfintei Filofteia şi a Sfântului Nectarie din Sălătrucel – Valcea. Ctitori: Ing. Valerian si Dr. Adriana Covrescu

Troita Salatrucel În ziua prăznuirii Sfântului Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit o troiţă, închinată Sfântului Ierarh Nectarie şi Sfintei Muceniţe Filofteia, ce se află în satul Seaca, comuna Sălătrucel.

La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a ținut un cuvânt de învățătură în care a reliefat importanţa prezenţei unei Sfinte Cruci sau a unei troiţe. “Slăvit să fie Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim aici într-o zi aşa de luminoasă, ca sufletele dumneavoastră, într-un loc rupt dintr-o poezie, ca o gură de rai, precum este pajiştea de aici. De multe ori am poposit pe aceste meleaguri şi mi-am zis atunci că ar fi bine să se ridice o Sfântă Cruce sau o troiţă, precum înaintaşii noştri au aşezat aceste semne dumnezeieşti în drumurile lor, pentru ca să ştie că sunt tot timpul în grija Domnului. Deşi acest loc ar părea singuratic, el este cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Care este pretutindeni, precum mărturisim în rugăciunea „Împărate Ceresc”. Dumnezeu să dea iertare păcatelor celor care au ajutat la ridicarea acestei sfintei troiţe şi luăm aminte la exemplul acestor ctitori, ştiut fiind faptul că binele nu se uită şi că cu fiecare faptă bună pe care o săvârşim, ne apropiem mai mult de Împărăţia lui Dumnezeu. Mă rog pentru bucuria pe care mi-aţi făcut-o, iar Bunul Dumnezeu să v-o dăruiască şi dumneavoastră tuturorˮ, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop.

La popasul de taină de la umbra troiţei au participat credincioşi din localitate, cât şi din împrejurimi, sosiţi pe aceste meleaguri pentru prăznuirea ocrotitorului locaşului de cult.

Ctitorii sfintei troiţe sunt domnul inginer Valerian Covrescu şi doamna doctor Adriana Covrescu, iar de buna desfăşurare a lucrărilor de construcţie s-au îngrijit pr. paroh George Filigean şi pr. Marius Vasile Rogoz din Parohia Sălătrucel, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.