Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Smolenskaia, al doilea hram al mănăstirii Surpatele

Icoana Maicii Domnului – Smolenskaia - Manastirea Surpatele 2012Icoana este de origine rusească şi, după părerea specialiştilor veniţi să restaureze pictura bisericii în anul 2002-2003, ea datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul sec. XVIII (1690-1700). Icoana este o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Smolensk – Hodighitria (Cea care arată calea, sau îndrumătoarea), despre care se spune că ar fi fost pictată de Sf. Evanghelist Luca , adusa la Moscova prin 1525 şi pusă în catedrala închinată Maicii Domnului.

Puterea făcătoare de minuni a acestei icoane este atât de mare încât a devenit cinstită cu sfinţenie în mai multe oraşe din Rusia pentru harul revărsat peste cei care cu credinţă vin de i se închină.

Până în anul 1953 nu exista nicio mărturie scrisă despre icoana Maicii Domnului de la Sf. Mănăstirea Surpatele, dar despre minunile ei se dusese vestea. Şi a fost voia lui Dumnezeu ca, în 1953, maica Antonina Oprea, care se nevoia în obştea aceastei Mănăstiri să fie trimisă în ascultare la Sf. Mănăstire Brâncoveni din jud. Olt.

Acolo, maica Antonina a găsit această icoană în podul unei construcţii şi a adus-o la Sf. Mănăstire Surpatele ca pe un dar de mare preţ. La început, maica Antonina a aşezat icoana în chilia sa şi se ruga Maicii Domnului cu evlavie plină de sârg până într-o zi când a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu plângând iar lacrimile ei erau dulci şi frumos mirositoare.

A fost chemat Prea Sfinţitul Iosif Gafton care împreună cu o comisie de specialişti a hotărât ca icoana Născătoarei de Dumnezeu să fie declarată "Făcătoare de minuni" şi aşezată în Sf. Biserică. Tot atunci s-a stabilit ca ziua de prăznuire a icoanei să fie în data de 12 iulie, deoarece la acesta dată in Muntele Athos este prăznuită icoana Făcătoare de Minuni, atât de bine cunoscută sub numele de "Prodromiţa".

Astfel, cinstirea Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, a devenit, după "Sfânta Treime", al doilea hram al a acestei frumoase ctitorii brâncoveneşti, M-rea Surpatele.

Mănăstirea Surpatele şi-a serbat cel de-al doilea hram, închinat Maicii Domnului

Mănăstirea Surpatele, din comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, ctitoria boierilor Buzeşti şi a doamnei Marica Brâncoveanu şi-a serbat in data de 12 iulie 2012, cel de-al doilea hram închinat Maicii Domnului. Cu ocazia prăznuirii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea a început din seara zilei precedente cu slujba Privegherii urmată de o procesiune prin comuna Frânceşti, până la Mănăstirea Surupatele şi a continuat astăzi cu Acatistul Maicii Domnului, Sfânta Liturghie Arhierească și slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului lacaş, trecuți la Domnul.

După slujbă, a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Smolenskaia și racla cu veşmântul „Sfintei Cuvioase Parascheva” de la Iaşi, adusă cu acest prilej de către Părintele Mircea Sandu de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roşiorii de Vede, județul Teleorman.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care, arătând importanţa zilei de 12 iulie când sunt prăznuite două evenimente bisericeşti, unul local : cinstirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Smolenskaia de la Mănăstirea Surpatele, şi altul naţional: prăznuirea cinstirii Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos, a pus accent pe cinstirea ce se cuvine Maicii Domnului : „Este o bucurie pentru noi creştinii ortodocşi că Maica Domnului ne ajută, în ciuda păcatelor noastre, în pofida comportamentului nostru de multe ori necreştin sau neconform cu învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos. După cum ascultăm din slujbele închinate Maicii Domnului ea ne acoperă de păcate, de necazuri, de suferinţă. Maica Domnului mijloceşte înainte Preasfintei Treimi şi mai ales înaintea Fiului său Iisus Hristos pentru tot neamul creştinesc. Maica Domnului este degrabă ajutătoare. Maica Domnului este cea care nu uită faptul că noi trăim pe pământ şi suntem încercaţi de ispite şi multe necazuri … Maica Domnului, după cum spun Sfinţii Părinţi, este icoana Bisericii pentru că ea întrupându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos şi născându-L, de fapt, reprezintă Biserica, Biserica întemeiată de El, o Biserică ce se află într-o permanentă stare de rugăciune, o Biserică în permanentă stare de luptă cu puterile celui rău.”

Vorbind despre Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele Preasfinţitul părinte a spus: „Icoana aceasta de la Sfânta Mănăstire Surpatele a făcut multe minuni. De fapt, după cercetători, ea este o replică a icoanei Smolenskaia de la Moscova de la 1525 care se spune că este o icoană zugrăvită după prototipul icoanei nefăcută de mână a Sfântului Evanghelist Luca. Icoana aceasta numită Hodighitria (“Îndrumatoarea”) ne îndreaptă pe noi spre Împărăţia lui Dumnezeu atunci când ascultăm de Fiul ei. Este important faptul că noi avem icoane ale Maicii Domnului care atestă faptul că Maica Domnului este foarte folositoare în rugăciunile pe care noi le îndreptăm către ea şi către Mântuitorul Iisus Hristos.” La final, Preasfinţia Sa i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi, mulţumind lui Dumnezeu pentru această deosebită şi sfântă zi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de maici al Sfintei Mănăstirii Dintr-un Lemn.

La acest eveniment au mai fost prezenţi, părinţi din parohiile învecinate precum şi din ţară, stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi numeroşi credincioşi din eparhie şi din ţară.

Scurt Istoric al mănăstirii Surpatele

Mănăstirea Surpatele cu hramul „Sfânta Treime”, se află situată în comuna Frânceşti, satul Surpatele, judeţul Vâlcea, la 12 km de gara Băbeni şi la 3 km de mănăstirea ,,Dintr-un Lemn".

Biserica a fost înălţată de logofătul Tudor Drăgoescu şi fratele său Stanciu, feciorii lui Popa Frîncu, la începutul secolului al XVI-lea, refăcută de boierii Buzeşti şi reparată în secolul al XVII-lea. Între anii 1703-1706, biserica a fost reconstruită din zid de doamna Marica Brâncoveanu, fiind şi pictată. Mai târziu, în 1815 a fost reparată şi repictată de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

Biserica este dotată cu o catapeteasmă frumos sculptată, ca şi uşile în stil brâncovenesc. Pe pereţi se găsesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfântul lăcaş şi un tablou mai rar întâlnit în iconografia bisericească, privind „împărţirea hainelor lui Iisus", executat de unul din cei doi zugravi, Andrei şi Iosif ieromonahul, care au pictat această biserică.

Între anii 1986-2005, prin eforturile Eparhiei Râmnicului, au fost executate lucrări de consolidare a bisericii şi restaurarea picturii – de către un colectiv coordonat de Silviu Petrescu. În prezent, s-a pus piatra de temelie a unui proiect îndrăzneţ de refacere a ansamblului monahal de la Surpatele, în stilul brâncovenesc, care a consacrat edificiul doamnei Marica Brîncoveanu, lucrările urmând a fi executate şi definitivate în perioada următoare.

În Biserica Sfintei Mănăstiri se află o Icoană a Maicii Domnului – făcătoare de minuni, ce a fost adusă şi adăpostită în mănăstire în anul 1950. Obştea mănăstirii, având evlavie la Maica Domnului şi văzând mulţimea minunilor săvârşite de această icoană care tămăduia de multe boli, a hotărât instituirea unui al doilea hram al mănăstirii închinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – făcătoare de minuni, la data de prăznuire 12 iulie.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.