Reintegrarea omului in iubirea si viata lui Hristos, prin Taina Sfantului Maslu

Cercul pastoral-misionar 2 Horezu - Parohia Costesti iunie 2012Marţi, 19 iunie 2012, în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Costeşti, a avut loc întrunirea preoţilor care, în cadrul Protopopiatului Horezu, fac parte din Cercul pastoral-misionar nr.2. Pe lângă cei 18 preoţi arondaţi cercului pastoral, au mai participat şi alţi preoţi din protopopiatul Horezu, dovedind aşadar interesul deosebit al tuturor pentru astfel de întâlniri.

La orele 10.00, soborul de preoţi a început săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, care s-a desfăşurat după toată rânduiala. După terminarea acesteia, din iniţiativa părintelui Constantin Dumitrescu de la parohia Râmeşti, responsabil al acestui cerc pastoral, s-a săvârşit un Te Deum de mulţumire, în cinstea zilei de naştere a preotului paroh Ion Marin, Protopop de Horezu.

„La sfârşitul slujbei de Te Deum, părintele Ion Marin, paroh al parohiei Costeşti, a rostit un cuvânt de învăţătură cu referire la tema pe care urma să o susţină în faţa preoţilor colegi, aducând totodată mulţumiri tuturor celor prezenţi: numeroşilor credincioşi şi mai ales copiilor care şi-au manifestat bucuria de a participa la slujbele săvârşite”, a mărturisit Părintele Constantin Dumitrescu, coordonatorul cercului pastoral.

Referatul întocmit şi susţinut a avut următoarea temă: „Reintegrarea omului în iubirea şi viaţa lui Hristos prin Taina Sf. Maslu”. Prezentând înţelesurile iubirii, părintele protopop s-a referit într-un mod special la acel înţeles care rezultă din traducerea cuvântului „agape”, adică acela de fundament al existenţei noastre şi centru al credinţei creştine.

„Dumnezeu creează totul din iubire dar, într-un mod special, omul este creat de Dumnezeu-iubire, este creat pentru a iubi şi este creat cu capacitatea de a iubi. A spune că suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu înseamnă că ne asemănăm cu Dumnezeu în iubire”, a subliniat Părintele Ion Marin în referatul susţinut.

În cadrul cercului au mai fost dezbătute şi alte teme de interes pastoral-misionar cum ar fi: continuarea activităţilor pastorale de catehizare a tineretului prin intermediul proiectelor „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala!”; identificarea unor metode potrivite pentru contracararea acţiunilor prozelitiste sectare; constituirea unor comisii formate din preot, asistentul social şi psiho-pedagogul şcolar pentru identificarea cazurilor sociale şi a elevilor în risc de abandon şcolar; și organizarea unor colecte pentru ajutorarea familiilor nevoiaşe.

„Ziua de 19 iunie pentru Parohia Costeşti s-a transformat într-o zi de sărbătoare printr-o prezenţă atât de numeroasă a preoţilor şi credincioşilor. Niciodată nu s-a mai săvârşit Taina Sfântului Maslu de către atâţia preoţi, spre bucuria, sănătatea şi binele enoriaşilor costeşteni. Şi ca bucuria să fie deplină, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la agapa creştinească organizată cu această ocazie.”, a spus Părintele Ion Marin, Protopop de Horezu.

Următoarea întrunire a preoţilor care fac parte din Cercul pastoral-misionar nr. 2 Horezu, va avea loc în ziua de marţi 17 iulie, la parohia Foleştii de Jos.

– un articol pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoe, de contributor: Arhid Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.