Prima liturghie, dupa 94 de ani, într-o biserică veche din Caucaz: Sfanta Treime din Nijni Arhiz

Biserica Sfanta Treime din Nijni Arhiz Caucaz In data de 4 iunie 2012, in ziua Duhului Sfânt, Episcopul de Piatigorsk şi Cerkasi, Teofilact, a oficiat slujba Sfintei Liturghii in Biserica veche a Sfintei Treimi, din Nijni, Arhiz (Caucaz).
Aceasta este prima Liturghie în biserică, dupa 94 de ani. Cu aceasta ocazie, câteva sute de pelerini, clerici şi laici au venit din diferite regiuni ale Caucazului şi din alte regiuni din Rusia, Germania.

Biserica Sfânta Treime a fost construită în secolul al X-lea. După distrugerea tragică a Ahbaniei, de nomazi, viaţa bisericii a cunoscut un declin.

Revigorarea acesteia dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost fondata mănăstirea cu hramul Sf. Alexandru din Neva (1889). O alta biserică a fost reconstruită aici si inchinata Sfintei Treimi, în 1897.

Manastirea a urmat o strictă randuiala athonita. Potrivit rezidenţilor din zona, pustnicii încă mai vietuiau în munţi, iar după război cazacii le aduceau pâine. Dar, majoritatea dintre ei, au fost exterminaţi de regimul lui Stalin, în 1930. Cele mai recente înregistrări disponibile despre acest sit dateaza din anul 1918.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.