publicat în: Arhivă

Sfânta Liturghie arhiereasca, in locul in care s-a creat Stilul Brancovenesc: Hram la Manastirea Hurezi

Hram Hurezi 2012 Biserica Mănăstirii Hurezi este un impunător monument, lung de 32 de metri şi înalt de 14 metri şi se află situată în centrul incintei centrale a ansamblului mănăstiresc de la Hurezi, ridicat de către domnitorul Constantin Brâncoveanul. Ea este o interpretare mai simplificată a bisericii episcopale de la Curtea de Argeş. Are plan treflat şi împărţire clasică, altar, naos, pronaos şi pridvor. Lucrarea în frescă este opera zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe şi Ioachim, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, contributor Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Complexul mănăstiresc Hurezi cuprinde mănăstirea propriu-zisă, biserica bolniţei, ctitorită de doamna Maria, soţia lui Constantin Brâncoveanu, ridicată la 1696, Schitul “Sf. Apostoli”, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele stareţ Ioan Arhimandritul în 1698, şi Schitul “Sfântul Ştefan”, după numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703.

În toate aceste lăcaşuri predomină elemente de arhitectură specifice stilului brâncovenesc. În acest sens, maica Ecaterina, purtătorul de cuvânt al mănăstirii ne-a spus că "aici s-a creat stilul brâncovenesc, care este considerat stilul renaşterii româneşti, aici fiind cel mai mare complex de artă brâncovenească. Acel stil este de fapt o sinteză la ceea ce există în artă. Sunt elemente orientale, occidentale, autohtone, dar foarte bine îmbinate şi armonios create". – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească şi tradiţie creştină ortodoxă, a trăit ieri, 21 mai 2012, de ziua Sfinţilor Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, un moment de intensă bucurie duhovnicească. Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care îi are ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 mai, iar a doua zi a continuat cu Acatistul Sfinţilor şi cu Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Cristian Florin Vasile, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Târgovişte, şi în preot pe părintele diacon Aurelian Ion Mehedinţu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” de la Parohia Măciuca – Popeşti, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Gherasim şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul au rostit câte un cuvânt de învăţătură în care au elogiat viaţa şi activitatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, îndemnându-i pe credincioşi să le urmeze exemplul în fapte de credinţă şi milostenie.

După slujbă, a fost săvârşita pomenirea ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt aşezământ.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către grupul psaltic „Sfântul Efrem Sirul” din Sibiu, dirijat de Elisei Roncea, alături de corul reunit al maicilor de la mănăstirile Hurezi şi Bistriţa.

La această mare sărbătoare creştinească prăznuită la Mănăstirea Hurezi au fost prezenţi preoţi şi sute de pelerini din eparhie, dar şi din ţară.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman