Te Deum pentru absolvenţii Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Slujbe festive in Catedrala din Valcea slideSlujbe festive în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În seara zilei de 12 mai 2012, după săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litie, credincioşii prezenţi la slujbă au fost martori a două evenimente festive: slujba primirii în Biserica Ortodoxă prin Sfânta Taină a Mirungerii a unui tânăr trecut la ortodoxie de la confesiunea evanghelică şi slujba de mulţumire (Te Deum) pentru absolvenţii Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Cele două slujbe au fost săvârşite în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de către elevii seminarişti.

Mai întâi a avut loc slujba primirii în Biserica Ortodoxă prin Sfânta Taină a Mirungerii a tânărului Andrei Tibor, care potrivit rânduielii bisericeşti ortodoxe şi-a mărturisit acum credinţa ortodoxă şi s-a lepădat de învăţăturile eretice mărturisite în trecut.

După slujba Mirungerii care are o rânduială şi o frumuseţe aparte, Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul i-au dăruit tânărului creştin ortodox Andrei Tibor, spre folos duhovnicesc şi întărire în credinţă, o icoană a Maicii Domnului şi „Învăţătura de credinţă ortodoxă”.

Al doilea moment festiv al serii a venit să marcheze faptul că o nouă promoție de absolvenți ai Seminarului Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a încheiat un stagiu de pregătire profesională şi duhovnicească. Cu acest prilej, în Catedrala Arhiepiscopală a fost săvârşită slujba de Te Deum de către un sobor format din părinții profesori şi diaconi ai catedralei în frunte cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul.

La finalul slujbei, atât Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Gherasim cât şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul au ţinut câte un cuvânt de învăţătură dedicat momentului în care i-au îndemnat pe proaspeţii absolvenţi ai Seminarului Teologic să fie păstrători ai dreptei credinţe şi să o împărtăşească în mod nealterat în viitoarea lucrare pastorală pe care o vor desfăşura în Biserică sau societate, urmând modelul Sfinților Părinți în mărturisirea învăţăturii Bisericii.

Seara s-a încheiat cu un frumos banchet al absolvenților, la care au fost invitați dascălii şi ostenitorii Seminarului râmnicean.

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.