Hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” la Mănăstirea Stânişoara

Hram Sfantul Mare Mucenic Gheorghe 2012 la Manastirea Stanisoara slide Mănăstire de călugări, cu hramul ”Sfântul Gheorghe”, mănăstirea Stânişoara este amplasată la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe teritoriul localităţii Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Accesul se face pe valea Păuşa – Stânişoara pe direcţia nord, plecând din halta CFR Păuşa-Căciulata, la aproximativ 6 km, sau din staţia CFR Turnu, pe direcţia est, la aproximativ 4 km.

La Nucet – Stânişoara, primul aşezământ monahal a fost un schit construit din lemn (nu se cunoaşte data construirii), ce se leagă de numele sihaştrilor Meletie, Neofit, Isaia şi alţii, veniţi pe aceste locuri de la mănăstirea Cozia şi trăitori ai peşterilor de aici.

În 1747, Gheorghe Clucerul, împreună cu alţi boieri din Piteşti, zidesc aici o biserică ce a fost pustiită în 1788 de năvălitorii turci, care au incendiat biserica iar pe călugări i-au omorât.

Între anii 1803-1806 este reconstruit schitul Nucet – Stânişoara de către monahii Sava şi Teodosie, veniţi de la Athos, sprijiniţi de episcopul Iosif I al Argeşului, dar incendiul din 1850 va distruge întregul aşezământ.

Actuala biserică din piatră a fost construită între anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timuş, stareţ fiind Nicodim Manu. În anul 1937 se construieşte biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie şase arhierei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme în incinta mănăstirii se găsea o casă de odihnă cu 100 de paturi.

Întregul aşezământ monahal se află într-un cadru natural liniştit, înconjurat de frumuseţi naturale ispititoare. Monahii duc o viaţă austeră hrănindu-se fără carne. Stareţ al acestei Sfinte Mănăstiri este Preacuviosul Părinte Arhimandrit Laurenţiu Popa.

În ziua prăznuirii „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi, 23 aprilie 2012, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Stânişoara, din localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea, care şi-a serbat Ocrotitorul.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 22 aprilie, iar astăzi a continuat cu Miezonoptica, Utrenia, Acatistul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” şi cu Sfânta Liturghie.

La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim în cuvântul de învăţătură, a elogiat viaţa şi martiriul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sfătuindu-i pe credincioşii prezenţi să-i urmeze exemplul de curăţenie sufletească şi sfinţenie, în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului.

Răspunsurile la strană au fost date de corul de părinţi al sfintei mănăstiri.

La această sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Stânişoara au participat preoţi şi numeroşi pelerini din eparhie, dar şi din ţară.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.