Un alt fel de murdarie: pacatul nemarturisit

In timpul vietii noastre, pentru igiena corporala si vestimentara, folosim tone de apa si de detergent. Producatorii de profil se intrec in mii de oferte, care mai de care mai eficiente, si in produse cat mai accesibile oamenilor.

Stradania oamenilor pentru indepartarea murdariei este vredinca de toata lauda, este amintita de Sfanta Scriptura si prezenta in invatatura Sfintilor Parinti, caci curatenia este conditia indispensabila pentru pastrarea sanatatii, pentru prevenirea bolilor si pentru protejarea intregului organism. Sa nu uitam ca marile epidemii ale omenirii au fost cauzate de lipsa igienei.

Totusi, omul nu se ingrijeste aproape deloc de igiena sufleteasca. Camara inimii noastre este mai tot timpul murdara de rautati si pacate. Aceasta mizerie, este cu mult mai periculoasa decat cea fizica. Murdaria morala duce la infectie sufleteasca, infectie care in cele din urma se va cangrena, rupand pe om de Dumnezeu. Aceasta murdarie, a pacatului nemarturisit, de care nu ne pocaim, are ca efect temporar si vesnic pierderea sufletului.

Vremea marturisirii pacatelor nu este doar de Pasti sau de Craciun. Vremea marturisirii este in fiecare zi. Marturisirea pacatului aduce cu sine usurare sufletului si pace inimii.

Psalmistul David, este cel mai elocvent exemplu pe care il avem. Constient de murdaria morala in care se afla, simtind pacatele care ii ardeau sufletul si constiinta, realizeaza in final ca nimeni de pe acest pamant nu il putea ajuta.

Atunci, pocait, cu “inima franta si smerita”, cautand cu ochii catre Cer, striga catre Dumnezeu:

“Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta Şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu.”(Psalm 50-1/5)

Ca urmare a acestei marturisiri cutremuratoare, plecata din inima, de acum-inainte franta, Dumnezeu i-a daruit iertare.

Aceeasi iertare te asteapta si pe tine de la Hristos Domnul nostru. Cu o singura conditie. Sa venim la El asa cum Psalmistul David spune, cu “duhul umilit, inima franta si smerita”.

(Vezi : SFATURI PENTRU SPOVEDANIE, dand click aici!)

– un articol pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor: Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.