Statistici privind confesiunile creştine din Belarus

religii in belarus În prezent, 3.374 de comunităţi religioase sunt active şi înregistrate în Belarus, alaturi de 25 de confesiuni şi orientări religioase.

Aceste cifre au fost facute publice de către Ministrul Cultelor şi Naţionalităţilor din Belarus, Leonid Gouliako.
Biserica Ortodoxă din Belarus ocupa un loc important printre religiile din această ţară.

Ministrul a declarat că Biserica Ortodoxa numara in prezent 1.567 de comunităţi, şase asezaminte de invatamant, 34 de manastiri şi 1348 de biserici. 156 de biserici sunt in curs de construire. Există, de asemenea, 33 de comunităţi bisericesti de rit vechi, care dispun de 28 de lacasuri de cult.

Şi comunitatile romano-catolice catolice sunt numeroase, atingand cifra de 479, si avand trei şcoli, 11 misiuni si 9 comunităţi monastice. Romano-catolicii detin 465 de biserici, iar 26 sunt în construcţie.

Protestanţii detin 1.025 de comunităţi, reprezentând 14 curente diferite. Dintre acestea, Biserica Penticostală este cea mai mare, cu un numar de 512 comunităţi. Baptiştii au 286 de comunităţi. Dupa 1990, 1.150 de lacasuri de cult au fost retrocedate organizatiilor religioase din Belarus, aproximativ 840 apartinand Bisericii Ortodoxe si 300 Bisericii Romano-Catolice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.