publicat în: Arhivă

Bijuterii de 3 m inaltime si 600 Kg: uşile împărăteşti ale catapetesmei Bisericii Mântuitorului din Sankt Petersburg (ridicata pe sange), restaurate

Catedrala Mantuitorului ridicata pe sange Sankt petersburg Uşile împărăteşti ale Bisericii Mântuitorului din Sankt Petersburg (pe sange – construita pe locul şi în memoria asasinarii Tarului Alexandru al II-lea, de unde şi numele), vor fi reasezate pe locul lor, in ziua de 14 martie 2012, ziua mortii tragice a Tarului, informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Slujba de sfintire a uşilor împărăteşti reconstruite va fi oficiata in aceeasi zi, de catre Rectorul Academiei Teologice din St Petersburg, Episcopul Ambrozie de Gacina.

Aceste usi imparatesti sunt o lucrare de bijuterie unica, pierdute în 1920. Pe locul lor ramasese doar tocul. Specialistii in conservare au depăşit toate dificultăţile, astfel incat ele pot reveni astazi pe locul lor istoric.

Conform informaţiilor oferite de serviciul de presă al Muzeului Naţional "Catedrala Sf. Isaac", procesul de reconstrucţie a uşilor împărăteşti a durat opt ani.
Restauratorii au lucrat la recontituirea acestora, pornind de la o serie de dovezi documentare, din care reiesea aspectul lor original.

Experţii au mai avut la dispoziţie si o fotografie alb-negru din anul 1907, alaturi de o litografie color, numita "Sfintirea Altarului". O problemă deosebită a constituit-o insa revenirea la tehnologiile uitate. "Pentru realizarea lucrării in tehnica emailarii la cald, nu s-au gasit cuptoare potrivite. A fost nevoie ca aceste cuptoare, de dimensiune obligatorie, sa fie construite special în Suedia", a declarat directorul muzeului "Catedrala Sf. Isaac", Nicolas Burov. Studiile au dat nastere, insa, unei capodopere extrem de complexe, bijuterii de trei metri înălţime, cu o greutate de 600 de kg, mai informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.