Sfanta Liturghie la Biserica Nasterea Maicii Domnului Vladesti 2012

Liturghie la Biserica Nasterea Maicii Domnului Vladesti 2012 Sfânta biserică parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a fost zidită din temelie, în formă de corabie, de „jupân” Radu şi Maria „jupânesa” Vlădescu (Olăneasca), din cărămidă şi piatră de râu, ajutaţi fiind de vornicul Radu Olănescu, şi de preotul Dumitru (mai târziu călugărit cu numele de Daniil ieromonahul-ctitorul bisericii „Schit Buna Vestire", Vlădeşti – Ţânţuleşti, 1732) şi a fost sfinţită la 23 mai 1729 de episcopul Inochentie al Râmnicului, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

De-a lungul timpului a suferit diverse reparaţii:

– în 1870, restaurată din temelie (nu se ştie de cine);

– în 1892, fiind în ruină, s-au ridicat cântăreţul bisericesc C-tin Popescu şi fiul său, pr. Gheorghe Constantinescu şi au restaurat-o, pridvorul deschis a fost zidit, iar apoi au construit actuala clopotniţă. Sfinţirea a fost făcută de episcopul Ghenadie Enăceanu, în noiembrie 1893;

– în 1930 şi 1966, a fost acoperită cu tablă, iar în 1935 a fost consolidată în exterior şi restaurată pictura în ulei, cu cheltuiala aceloraşi ctitori. O altă restaurare s-a executat in 1969.

În timpul păstoririi preotului Constantin Stănescu, fiind profund degradată, biserica a fost preînoită prin:

– consolidare exterioară;

– extinderea sub forma Sfintei Cruci (plan treflat), şi consolidare interioară, construirea absidelor şi a celor 4 arcade de rezistenţă, din fier şi beton, în cele 4 laturi ale Pantocratorului;

– înlocuirea totală a acoperişului (lemn şi tablă de aluminiu); – executarea unei noi picturi în fresci, în stil neobizantin;

– executarea unei catapetesme de lemn de tei cu icoane noi, cizelate şi pictate;

– împodobirea cu policandre, vitralii, iconostase şi străni sculptate, precum şi adăugarea noului pridvor, din piatră zidită;

De asemenea, a fost înzestrată din nou, cu toate cele necesare: Sf. Evanghelie, Sfinte Cruci, candele, îmbrăcăminte, veşminte, covoare, încălzire centrală etc., fiind resfinţită de I.P.S. Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului la 16 octombrie 2005.

Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Vlădeşti

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, in ziua de 15 ianuarie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Vlădeşti, judeţul Vâlcea.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, a tâlcuit pericopa evanghelică îndemnându-i pe credincioşi la slujirea şi iubirea aproapelui, sfătuindu-i să înmulţească rugăciunea şi faptele de milostenie pentru dobândirea mântuirii.„Din Evanghelia citită astăzi, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, învăţăm că Mântuitorul Iisus Hristos este Doctorul şi Vindecătorul sufletelor şi al trupurilor noastre. Totodată, învăţăm că noi oamenii trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru toate darurile primite şi mai ales pentru darul vieţii. Învăţăm de asemenea, că atunci când suntem bolnavi şi cuprinşi de suferinţe, să nu uităm ca după ce ne-am vindecat, să-i mulţumim Părintelui ceresc. Deci, este o Evanghelie în care Mîntuitorul Hristos ne arată că noi, prin harul Lui, primim vindecare şi luminare şi ne însănătoşim. Iar atunci când nu suntem recunoscători şi nu ştim să-i mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor, ne izolăm şi devenim singuri aşa cum erau aceşti bolnavi de lepră… Slujba săvârşită în parohia Vlădeşti este o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi un gest prin care mulţumim comunităţii şi părintelui Constantin Stănescu pentru tot ce au făcut la înfrumuseţarea acestei biserici.”

La final, Preasfinţia Sa l-a felicitat pe părintele paroh Constantin Stănescu pentru frumoasa activitate pastorală şi misionară desfăşurată în cadrul parohiei, iar părintele a mulţumit pentru vizita şi binecuvântarea arhierească primită de credincioşii parohiei Vlădeşti, după aproape şapre ani de la ultima Liturghie arhierească oficiată în această biserică.

La eveniment au mai participat: părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, protopop de Râmnicu Vâlcea, primarul comunei Vlădeşti, preoţii de la parohiile învecinate şi numeroşi credincioşi din localitate şi din împrejurimi, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.