Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Smolensk – Hodighitria (28 iulie – aici, si copiile acesteia – 2 noiembrie, 11 iulie). Conexiuni cu Sfanta Xenia – 24 ianuarie

La o biserică a Icoanei Smolensk a muncit şi Sfânta Xenia de Petersburg…


La 28 iulie se pomeneşte aducerea Icoanei Smolensk – Hodighitria („cea care arată Calea"), despre care se consideră a fi pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din Moscova în catedrala închinată Maicii Domnului Hodighitria din Smolensk, în 1525.

Există multe copii ale acestei Icoane, toate celebrate la această dată, cu rare excepţii: spre exemplu, o Icoană Smolensk din sec. XIX, pomenită la 5 noiembrie.

Icoana Smolensk este considerată drept una din cele mai cinstite Icoane ale Rusiei, revărsând neîncetat har celor credincioşi. Maica Domnului din Icoană arată credincioşilor Calea mântuirii, indicând spre Fiul ei, Fiul lui Dumnezeu. Însă nu numai oraşul Smolensk (aflat la 360 km SV de Moscova) se bucură de ocrotirea Maicii Domnului şi de Icoana sa.

Multe biserici şi mânăstiri din Rusia şi din lume sunt închinate Icoanei Smolensk, având copii ale acesteia. Una dintre ele este biserica Icoanei Smolensk din St. Petersburg, lângă care se află cimitirul Smolensk, loc de vieţuire al Sfintei Xenia din Petersburg (cca. 1719-1803). Sfânta nebună pentru Hristos, ocrotitoarea Petersburgului, a contribuit la construirea bisericii în cinstea Icoanei. Pentru că, deşi ziua părea nebună, alergând pe străzi, noaptea ea ducea cărămizi în partea de sus a schelelor bisericii care se ridica. Dimineaţa, muncitorii găseau partea cea grea a muncii lor terminată şi se mirau, pândind după o vreme, ca să afle pe cel ce îi ajută. Abia atunci s-a cunoscut că „nebuna", desconsiderată de ei, a lucrat la biserică.

Alte Icoane Smolensk ale Maicii Domnului, copii ale acesteia, cunoscute şi ele drept făcătoare de minuni, sunt cele numite: „Ustiug" (1290), „Vidropusk" (sec. XV), „Voronin" (1524), „Cristofor" (sec. XVI), „Supralsk" (sec. XVI), „Iug" (1615), „Igritsk" (1624), „Shuia" (1654-1655), „Sedmiezersk" (sec. XVII), „Sergievsk" (1730) ş.a.


Însăşi zugrăvirea acestei copii a Icoanei Smolensk, numită „Shuia-Smolensk" este minunată, ea având loc astfel: în anii 1654-1655 ciuma făcea ravagii în Rusia. Locuitorii din Shuia (eparhia Vladimir) erau îngroziţi, ştiind că epidemia mortală se apropie şi de oraşul lor. Un enoriaş al bisericii Învierii din Shuia a avut inspiraţia de a îndemna pe localnici să contribuie şi să se roage pentru a se zugrăvi o copie a vestitei Icoane a Maicii Domnului din Smolensk, că aceasta îi va ocroti de ciumă.

Cu încredere, aceştia i-au predat misiunea unui pustnic, care a pictat Icoana în doar şapte zile, timp în care toţi locuitorii din Shuia au adus rugăciuni Maicii Domnului, cu precădere. Icoana a fost dusă în procesiune într-o biserică din Shuia, iar ciuma s-a depărtat de oraş. Acesta a fost doar începutul minunilor Maicii Domnului, prin Icoana sa. Pentru că o altă epidemie a fost stopată în Shuia, în 1831, prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu.
În afară de acestea, foarte multe vindecări de boli s-au petrecut în oraş, înaintea Icoanei. De la rusi aflăm chiar un număr al minunilor:
– 37 vindecări de boli oculare;
– 15 vindecări de boli mintale;
– 13 vindecări de afecţiuni ale membrelor;
– 7 vindecări de boli de auz;
– 7 vindecări de boli interne;
– 7 vindecări de paralizie;
– 5 vindecări de leziuni la cap;
– 24 vindecări de diverse maladii.
Însă este mai mult decât evident că minunile care se revarsă de la o Icoană nu se pot măsura şi număra, multe rămânând in taină. Toate aceste fapte minunate nu reprezintă decât o arvună a vieţii veşnice, pentru cei credincioşi în Dumnezeu şi în mijlocirea Sfinţilor, care primesc astfel mila şi iertarea, în mod vizibil.
Icoana Shuia-Smolensk este sărbătorită şi la 2 noiembrie, 11 iulie, marţi în Săptămâna Luminată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.