Moaştele unei sfinte neomartire, descoperite in apropiere de Tesalonic: Sfanta Akylina apare in Biserica Ossa

Sfanta Akylina Din 1764, sătenii din Zagliveri, în apropiere de Salonic, aşteaptau să fie descoperite moaştele unei sfinte locale, numita Akylin (Achilina, Akylina), care a fost martirizata de catre turci, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

În epoca recenta, episcopul local, Mitropolitul Nicodim de Ierissos, a ridicat o biserică în cinstea sfintei şi s-a rugat ca locul de înmormântare sa fie descoperit. Săpăturile efectuate in opt locaţii, unde moaştele ar fi putut fi descoperite, nu au avut succes.

Dar, recent, sfânta a apărut în biserica din satul Ossa, indicând locaţia în cauză. Moaştele au fost descoperite şi expuse spre venerare în Biserica Sfintilor Arhangheli din Ossa, si o slujba de priveghere de toata noaptea a fost oficiata de către doi episcopi şi de mai multi clerici, in data de 22 mai 2012.

Aceasta nu este prima dată cand un sfant neomartir, din timpul ocupaţiei otomane, apare undeva în Grecia. Ştim deja cazul sfintilor Rafail, Nicolae şi Irina din Lesbos, care au aparut in 1959 şi Sf. Efrem, care a apărut în 1950. Cu toate acestea, desi nu s-a ştiut nimic despre aceşti sfinţi înainte ca ei sa apara, sătenii din Zagliveri păstrasera totusi vie memoria sfintei Akylina, si stiau de martirajul său, din 1764.

Se stie despre tatal sfintei ca se convertise la Islam şi Paşa din Tesalonic i-a cerut fiicei acestuia să se căsătorească cu fiul lui. Datorita refuzului sau de a se lepăda de credinţă, sfânta Akylina a fost torturata timp de trei zile, după care a murit. Turcii au insistat, însă, sa fie ingropata in cimitirul musulman din sat. Noaptea, trei creştini din sat au exhumat corpul martirizat şi apoi l-au îngropat într-un loc necunoscut, jurand ca nu vor dezvalui nimanui locul, ca nu cumva turcii sa profite de el din nou. Ziua de cinstire a sfintei este 27 septembrie.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in exclusivitate: Ec. Ana-Carmen

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.