publicat în: Arhivă

Procesiune si Slujba Arhiereasca la Ramesti Horezu. Sfintire de capela – noiembrie 2011

Biserica cu hramul „Sf. Îngeri Mihail şi Gavriil" se află în cătunul Romanii de Jos, pe stânga drumului, înainte să apuce panta ce urcă la Mănăstirea Hurezi. În anul 1700 este clădit de către Ioan Arhimandritul, apoi reparat şi zugrăvit în anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Bălăcescu şi fraţii săi. Schitul, cu totul deosebit de celelalte ca plan şi decoraţie, a fost construit pentru robii mănăstirii, a servit şi serveşte ca biserică de mir pentru satul Romanii de Jos şi mahalaua Ţigănia, în prezent fiind păstorit de părintele Constantin Dumitrescu, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În partea de sud, pe stânga drumului, înainte să apuce panta ce urcă la mănăstire, mai este un schit, cu totul deosebit de celelalte ca plan şi decoraţie. Are hramul „Sf. Îngeri Mihail şi Gavriil". A servit şi serveşte ca biserică de mir pentru satul Romanii de Jos şi mahalaua Ţigănia. Este clădit de către Ioan Arhimandritul, în anul 1700, pentru robii mănăstirii, şi a fost reparat şi zugrăvit în anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Bălăcescu şi fraţii săi. Pe peretele vestic al bisericii se află la pisanie, alături de Dionisie Bălăcescu, Teodosie ieromonah, Erotei ieromonah, Visarion ieromonah, Mihai ieromonah, Dosoftei monah.

În Duminica a XXX-a după Rusalii, credincioşii din parohia Râmeşti au avut bucuria duhovnicească de a avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Râmnicului, Înaltpresfinţitul Părinte Gherasim şi pe Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul vicar al acestei Arhiepiscopii. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie cei doi ierarhi râmniceni au sfinţit noua capelă mortuară din cimitirul parohial.

Evenimentul a fost marcat de săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa chiriarhului locului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, dar şi de prezenţa Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, adusă de la Mănăstirea Surpatele şi aşezată spre închinare în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli” din localitatea Romanii de Jos.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Episcop Vicar Emilian Lovişteanul a tâlcuit pericopa evanghelică citită astăzi, în care se vorbeşte despre „Dregătorul bogat şi păzirea poruncilor”, în comparaţie cu pericopa evanghelică citită în duminica trecută, cu „Bogatul căruia i-a rodit ţarina”, arătând că virtuţile iubirii şi milosteniei sunt esenţiale în lucrarea noastră pentru a urca pe treptele mântuirii şi a moşteni viaţa de veci.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit preot părintele diacon Filip Virgil Marin, absolvent al Facultăţii de Teologie „Sfânta Muceniţă Filoteea” din Piteşti, pentru parohia „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea.

După Sfânta Liturghie a avut loc o Procesiune solemnă cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Biserică, prin comunitate, până la cimitirul parohial unde a fost sfinţită capela mortuară de către Înaltpresfinţitul Părinte Gherasim şi de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul şi a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii care oodihnesc în cimitirul parohiei.

După slujbă toţi credincioşii s-au întors în procesiune la biserică. La final, Înaltpresfinţitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învăţătură şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi.

Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman