Serie de cateheze demonstrative, in bisericile din mediul urban: Ramnicu Valcea, Dragasani si Horezu

În vederea revigorării activităţilor catehetice desfăşurate în parohii, în cadrul proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”, în Arhiepiscopia Râmnicului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, se desfăşoară în prezent, o serie de cateheze demonstrative organizate la bisericile din mediul urban, în fiecare din cele trei protoierii ale eparhiei: Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Horezu, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

In data de 24 noiembrie 2011, în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a Parohiei Târgu Horezu din oraşul Horezu, a avut loc o cateheza cu titlul „Facerea lumii văzute”. Cateheza a fost pregătită şi susţinută de către preotul paroh Constantin Dorel Vulpe.

La această cateheză au participat 25 de copii de la clasa a III-a a Liceului „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, aceştia fiind însoţiţi de către doamna învăţătoare Maria Avrămoiu.

Au fost de asemenea prezenţi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, domnul Constantin Niţu, primarul Oraşului Horezu, doamna Ivona Albăstroiu, Director al Liceului „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, preoţii de la parohiile din municipiul Horezu şi profesorii de religie din oraş.

La sfârșitul orei catehetice Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a ţinut un cuvânt în care i-a îndemnat pe preoţii slujitori, profesorii şi părinţii copiilor să lucreze în mod constructiv şi cu simţ de răspundere la formarea sufletească a acestora: „Apelez la sfinţiile voastre sperând că veţi desfăşura ore de cateheză în care să pătrundeţi la sufletele copiilor, căci altfel transmitem informaţii foarte frumoase, în cuvinte tehnice, dar ei nu le pot înţelege şi atunci ora nu are rezultatele pe care le aşteptăm. Când vor fi la clasa a VIII-a, a IX-a sau a X-a vor înţelege mai bine, însă acum ne folosim de imaginaţia bogată pe care o au şi pe care dorim să o dezvoltăm, o imaginaţie bazată pe un suport frumos, care să crească în timp. Şi acum noi putem să îi învăţăm cel mai bine prin faptele noastre, atât în familie, unde învaţă de la mamă şi de la tată şi de la fraţii mai mari, dar şi în biserică şi în şcoală … deci, văzându-ne pe noi, pe preoţi, profesori şi părinţi, ne vor urma în faptă, văzându-i pe părinţi că se roagă acasă, cu siguranţă şi aceşti copii se vor ruga şi ei”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul catehezei, copiii au avut la dispoziţie planşe de colorat, imagini, fotografii şi obiecte reprezentative despre tema aleasă, iar la final au primit daruri din partea părintelui paroh. mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.