publicat în: Arhivă

Simpozion aniversar la Seminarul Teologic Sfantul Nicolae din Ramnicu Valcea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala de festivităţi a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, s-a desfăşurat in data de 18 noiembrie 2011, începând cu orele 13:00, Simpozionul aniversar dedicat împlinirii a 174 de ani de tradiţie şi inovaţie la Seminarul Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea.

La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învățătură, în care a reliefat importanţa istorică a Seminarului vâlcean, a făcut o paralelă între generațiile de profesori și elevi din trecut și prezent, și a asemănat pelegrinajul în diverse locaţii a Seminarului în cei 174 de ani cu viaţa unui om ce este pelerin în această lume.

La finalul cuvântării Preasfinţitul Părinte Emilian i-a îndemnat pe elevii seminariști să se inspire din lucrarea Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, primii ocrotitori ai Seminarului, şi din viaţa şi faptele Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Ierarh Antim Ivireanul şi Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. În încheiere, Preasfinția Sa a transmis felicitări corpului profesoral şi elevilor seminarişti pentru lucrarea frumoasă şi rodnică desfășurată în Seminar.

În deschiderea simpozionului Părintele prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului „Sf. Nicolae”, a rostit un cuvânt de întâmpinare şi a prezentat pe larg importanţa acestor manifestări cultural religioase. Apoi, Părintele prof. Petre Mateiescu, a prezentat un scurt istoric al Seminarului și a pus accent pe „Ierarhii care au absolvit Seminarul Teologic Ortodox de la Râmnic”.

Simpozionul aniversar s-a încheiat cu concursul „Mănăstiri şi schituri vâlcene” la care au participat elevi de la clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a din cadrul Seminarului, coordonaţi de Părintele Prof. George Pomeneşte, ami informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman