Lansare: Mijloace de transport populare din Romania

Lucrarea „Mijloace de transport populare din România” reprezintă o cercetare ştiinţifică asupra transporturilor populare pe baza colecţiei de mijloace de transport populare din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, realizată de-a lungul a aproape 50 de ani, completată cu cercetări de teren şi se doreşte a fi o primă sinteză asupra acestei componente a civilizaţiei populare, informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cartea reprezintă o noutate pentru Muzeul ASTRA în sensul că este o încercare de a realiza restituirea unui tezaur de informaţie atent colectată de-a lungul timpului şi care urmează a fi continuată cu lucrări care vor surprinde alte aspecte ale componentei mijloace de transport tradiţionale.

Lucrarea, organizată pe cinci capitole, cuprinde dimensiunea istorică a transporturilor, dimensiunea antropologică, transporturile şi civilizaţia, categoriile şi clasele de mijloace de transport populare, pavilionul de prezentare a mijloacelor de transport şi se impune, pe de o parte, printr-o judicioasă sistematizare a materialului tridimensional, iar pe de altă parte se înscrie ca o contribuţie la etnografia românească.

Pe lângă o seamă de calităţi sub aspect informaţional şi tipologic, volumul capătă o semnificaţie aparte mai cu seamă, prin particularitatea de a surprinde un domeniu aparent exclusiv tehnic în legătură cu o serie de aspecte legate de mentalitate, civilizaţie şi ocupaţii tradiţionale, într-o lucrare cuprinzătoare. Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

Locaţie: Sibiu, Casa Artelor, nr. 21
Data: 4.11.2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.