Ministeriatul preotesc in slujba… Caravanelor de Circ

Cu o scăriţa drept confesional (loc catolic de spovedanie) şi o masă pliantă ca altar, pe arena DCU Center din Worcester Massachusetts lucrătorii unei trupe de circ se adună pentru Liturghie, oficiată de Rev. J Hogan Dins,un preot aflat de multe ori printre lei şi zebre. Acesta le administrează împărtăşania, iar de cele mai multe ori artiştii interpreţi sau ceilalţi lucrători sunt surprinşi îngenunchind, rugându-se şi rupându-se pentru moment de spectacolul portughez.

După luni de trai împreună, într-un vagon auto, şi după realizarea a câteva sute de spectacole pe an, aceşti 50 de lucrători de circ catolici şi copiii lor s-au transformat brusc într-un grup dornic să-l îmbrăţişeze pe preot şi pe surorile de mânăstire care le-au pregătit această zi.

"Această ocazie reprezinta pentru mine modalitatea de a-l cunoaşte mai bine pe Iisus şi de fi protejat", a declarat artista la trapez, Ingrid Silva, pregătită pentru Împărtăşanie.

Ministeriatul pentru Caravanele de Circ demonstrează, despre Conferinţa Episcopilor Catolici din SUA, că ea se gândeşte la seva spirituală a celor aproximativ 4500 de catolici care lucrează în America de Nord, în 41 de circuri ambulante, alături de alte câteva mii care lucrează în carnavaluri, în rodeos şi în curse auto.

Întrucât viaţa lucrătorilor "este una foarte agitată şi de tranzit permanent, ea nu le permite acestora să aibă acces la Biserică, aşa încât este cazul ca Biserica să iasă, atunci, în întâmpinarea lor. Acum, Ministeriatul este în curs de reformare şi depinde mai puţin de profesioniştii religioşi şi mai mult de laici.

De ani de zile, Ringling Bros şi Barnum & Bailey Circus au însă, la rândul lor, călugăriţe ca profesori pentru copiii lucrătorilor de circ, "care au organizat şi programe religioase pentru adulţi, în timpul lor liber”. Lucrătorii la circ au pauze în care să aducă mulţumiri lui Dumnezeu şi să se împărtăşească de bogăţia Bisericii. Ei văd aceasta ca pe un lucru extrem de important: “ceva rău se poate întâmpla în timpul oricărei evoluţii, şi vrem să fim pregătiţi în faţa lui Dumnezeu”.

Astăzi, Paulo Cesar, un pitic de 27 de ani, brazilian, care evoluează pe o motocicletă, sfidând bucla morţii: cu câteva ore înainte de spectacol, a solicitat singur şi s-a bucurat de Tainele Bisericii – botez, spovedanie şi împărtăşire. Zâmbeşte, acum, larg. "Orice se poate întâmpla pe motocicletă sau la trambulină", spune el. "De acum, slujba mea este alta, una bună, fiindcă îl port pe Iisus în inima mea".

Pentru unii, ministeriatul acesta înseamnă şi un ajutor , în plus, la construirea mult-necesarelor virtuţi. Vorbitor de limbă maghiară, Sandor Eke, în vârstă de 35 de ani, a fost pe parcursul călătoriilor vieţii sale clovn-jongler; şi asta de la 14 ani. “E nevoie de răbdare să faci asta; să trăieşti într-o încăpere ca un vagon, pe roţi”. El s-a căsătorit cu o colegă, circară, dar la ceva timp au divorţat, şi a fost nevoit, cu toate acestea ca, la fiecare reprezentaţie, să lucreze alături de fosta lui soţie, până când aceasta a ales să părăsească circul, doi ani mai târziu.

"Aici, într-un vagon caravană, trebuie să lucrezi cu fosta ta soţie, trebuie să dansezi cu ea", a mai spus Eke. "Este mult mai dificil decât în orice alte relaţii. Surorile ne învaţă însă să citim Biblia, să o cunoaştem, să ne întrebăm ce ar face Iisus. Pur şi simplu mă ajută să mă calmez".

Ministeriatul Circului a evoluat odată cu industria aceasta, care a prins rădăcini din 1928, atunci când un Monsenior a început prin binecuvântarea caravanelor. Curând după aceea, preotul Boston Ed Sullivan a început să oficieze şi nunţi pentru lucrătorii circari. Hogan, care a fost fascinat de circ încă de când se afla prin culise, ca şi copil, este preşedinte al Ministeriatului şi preot din 1993.

Circul de astăzi este o scenă internaţională a talentelor, cu mulţi interpreţi provenind din America Latină şi din Europa de Est. "Am zâmbit într-o mulţime de limbi", mărturiseşte Hogan.

Dar, în spatele zambetului acestuia se află admiraţia pentru sacrificiile lucrătorilor de circ, pe care ei le fac pentru a oferi publicului câteva ore de bucurie.

"Atunci când mă aflu în arena, o recunosc ca pe un loc sacru", a spus Hogan. "Este templul lor. Este locul în care oamenii vin să se distreze şi să uite despre ceea ce se întâmplă în viaţa lor. Treaba mea este să contribui la îmbunătăţirea calificării lor, cu un sistem de sprijin".

Ca parte a slujirii sale în caravană, Hogan ia pauze scurte de la serviciul său full-time preoţesc, din parohia catolică Sf. Mihail din North Andover, Massachusetts, şi se alătură caravanei, de multe ori împreună cu alţi preoţi sau călugări. Când circul ajunge în partea de nord-est, el îi invită pe circari în parohia sa, unde de altfel le şi parchează vehiculele de circ, pentru mai multe zile.

Dacă au nevoie de un mecanic, un medic dentist sau de noi ochelari de vedere, comercianţii vor profita în mod sigur de ei, ştiind cu ce se ocupă.

"În acest caz, dacă maşina lor se defectează – un tip ar putea spune: "Aha, eşti venit cu circul?”, şi să-i încarce nota cu o cotă extra de vreo 200 de dolari", spune Hogan. "Ai mereu de-a face cu aceste prejudecăţi subtile. Deci, ce vor face ei în acest caz? Simplu: "Părinte Jerry, puteţi să ne faceţi rost de un mecanic?". Şi eu le fac". – informează pentru Serviciul de presă LONews, în traducerea şi interpretarea unui material sugerat de membri-abonaţi Lacasuri Ortodoxe, dupa USA Today, aflaţi în Worcester, Massachusetts, jurnalist contributor Dimitriu-Daniela.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.