(SLIDE) Relatari din pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Surpatele, in Ciunget – Malaia – Brezoi III, de pe Valea Lotrului

Credincioşii de pe pitoreasca Vale a Lotrului, din localitatea vâlceană Ciunget, au primit in data de 18 octombrie 2011, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, vizita Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informeaza pentru serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Evenimentul a fost marcat de săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, în sobor de preoţi şi diaconi şi de prezenţa Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Surpatele.

Adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către părintele paroh Adrian Barbu, de la Mănăstirea Surpatele, comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, Icoana Maicii Domnului a fost aşezată spre închinare în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din parohia Ciunget, comuna Mălaia, judeţul Vâlcea.

Astfel în zilele de 17 – 18 octombrie, zeci de pelerini din localităţile Mălaia, Voineasa, Brezoi şi împrejurimi, doritori de trăire spirituală sfântă, au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Sfânta Icoană Maicii Domnului şi de a primi binecuvântare în urma rugăciunilor săvârşite în sfânta biserică pe parcursul celor două zile.

Dupa cum anuntase anterior Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, programul liturgic al sărbătorii a început luni, 17 octombrie 2011, de la orele 16:00, în biserica parohială cu slujba Vecerniei cu Litie şi a Acatistului Maicii Domnului, urmată de o Procesiune solemnă cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, pe traseul: Biserică – Uzina Hidroserv – Complex Comercial – Şcoala Ciunget şi întoarcere la biserică.

In data de 18 octombrie 2011, de la orele 9:300, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a istorisit viaţa şi Evanghelia Sfântului Apostol şi Evanghelit Luca, arătând lucrarea sa dumnezeiască de a zugrăvi pentru prima dată chipul Maicii Domnului:

„Este o legătură strânsă între Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca şi Maica Domnului.

Pe lângă faptul că a zugrăvit prima icoană cu chipul Născătoarei de Dumnezeu, el este singurul dintre evanghelişti care detaliază aspecte din viaţa Maicii Domnului, aducând cele mai multe argumente cu privire la preacinstirea Sa. El se opreşte cu multă atenţie şi răbdare asupra copilăriei Fecioarei Maria şi a rolului pe care Ea la avut pe parcursul vieţii pământeşti între sfinţii Apostoli şi alături de Mântuitorul Hristos”, a spus Preasfinţia Sa.

La finalul Slujbei, Părintele ierarh l-a felicitat pe părintele Adrian Barbu pentru activitatea pastorală şi administrativă desfăşurată în cadrul parohiei.

„Este un eveniment pastoral-misionar deosebit, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, de către părintele paroh Adrian Barbu, deoarece credincioşi de pe Valea Lotrului au nevoie de o dimensionare şi o dinamizare a vieţii bisericeşti, şi nădăjduim că toţi cei care au venit astăzi la Sfânta Liturghie şi aseară la slujba de priveghere şi de întâmpinare a Icoanei făcătoare de minuni, au primit bucurie sfântă şi în acelaş timp rugăciunile înălţate Maicii Domnului au fost ascultate şi vor fi împlinite de Sfânta Treime”, a conchis PS Emilian.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

În după amiaza aceleiaşi zile, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, însoţit de Părintele Protopop Alin Gherghinoiu, a efectuat vizite pastorale la bisericile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi Biserica veche – Capelă de cimitir din Parohia Mălaia şi în oraşul Brezoi, pe şantierul unde urmează a fi ridicată noua biserică a Parohiei Brezoi III. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa s-a întâlnit cu preoţii acestor parohii, a analizat problemele pastorale şi administrative existente şi a vizitat sfintele locaşuri de cult, mai informeaza Serviciul de presa LONews.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Smolenskaia, al doilea hram al mănăstirii Surpatele

– un articol realizat pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.