(37*SLIDE) Tarnosirea Manastirii zidite in 6 luni: Pogorarea Duhului Sfant – Blanoiu / Racovita – Valcea

Peste trei mii de credincioşi din toată ţara s-au adunat in data de 16 octombrie 2011, în frumoasa şi legendara Ţară a Loviştei, pentru a participa la sfinţirea uneia dintre cele mai impunătoare mănăstiri, zidită într-un timp record de aproape şase luni, în Eparhia Râmnicului, informeaza pentru Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În Duminica a XXI-a după Rusalii, „a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul VII Ecumenic”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfiţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 60 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Blănoiu, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mânăstirii, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 15 octombrie, când au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mânăstirea Bistriţa Olteană şi a fost săvârşită slujba de Priveghere şi Acatistul Sfântului Grigore Decapolitul. A doua zi a continuat cu Acatistul Domnului Iisus Hristos, Slujba de Târnosire şi cu Sfânta Liturghie.

După slujba de sfinţire a bisericii, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară:

„Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru acest dar de mare preţ, care este casa Lui, sfânt locaş în care am intrat cu toţi şi la a cărui sfinţire am participat. Dacă până la târnosire biserica este darul oamenilor, ctitorilor, a comunităţii monahale sau a comunităţii parohiale pentru Dumnezeu, după sfinţire, biserica este darul lui Dumnezeu pentru noi, pentru că prin ea de acum primim sfinţirea trupurilor şi sufletelor noastre prin Sfintele Taine care se vor săvârşi aici”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Pilda Semănătorului:„Mântuitorul Iisus Hristos ne-a arătat în Evanghelia de astăzi, ce fel pământ trebuie să fim, ca Dumnezeu să poată veni să-şi facă locaş în sufletul nostru. Dumnezeu este pretutindeni, dar în special în sufletul credincios care face roadă prin răbdare. Pămăntul cel bun, iubiţi credincioşi, nu poate fi pregătit în sufletul nostru decât prin rugăciune, post şi milostenie, iar mântuirea se dobândeşte numai în genunchi, cu ochii înlăcrimaţi. Şi dacă avem răbdare, Dumnezeu trimite Duhul său cel Sfânt, cum a trimis astăzi peste noi şi peste această sfântă biserică mănăstirească şi ne sfinţeşte…”, a spus Părintele Ierarh.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe credincioşi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a amintit că în urmă cu un an, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, a pus piatra de temelie la acest sfânt aşezământ. „Dăm slavă Sfintei Treimi pentru slujba de astăzi, împlinită sufleteşte şi trupeşte, şi rugăm pe bunul Dumnezeu pentru toţi cei care s-au ostenit şi au ridicat această sfântă mănăstire ca să le dăruiască pace, sănătate şi mulţi ani”, a conchis chiriarhul locului.

Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, părintele iconom stavrofor Ioan Comăneci, ctitorul mănăstirii, a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie onorifică oferită preoţilor şi o gramată de mulţumire pecetluită cu semnătura PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Domnul Vasile Frank Timiş, ctitorul şi sponsorul principal, a primit „Crucea Patriarhală” pentru laici şi o gramată de mulţumire din partea PF Părinte Daniel. Au mai primit gramate de mulţumire din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanţii administraţiei locale şi alte personalităţi care s-au implicat în construirea şi finalizarea complexului monahal.

La acest eveniment au mai fost prezenţi, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Ioan Dinică, Secretar al Arhiepiscopiei Râmnicului, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănişoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, personalităţi ale vieţii culturale vâlcene, preoţi monahi, monahii şi peste trei mii de pelerini din ţară şi din străinătate.

Scurt Istoric

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călineşti–Cornetu (DL) ramificaţie la stânga, în comuna Racoviţa, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit şi paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”. La sfinţirea locului au mai participat alături de cei doi ierarhi vâlceni, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, precum şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi, oficialităţi locale, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănişoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, monahi şi monahii, şi mulţi credincioşi din eparhie dar şi din ţară.

Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Vasile Frank Timiş. Mănăstirea are în prezent 12 vieţuitoare sub păstorirea stareţei Ierusalima Lazari. În 12 luni de zile de la punerea pietrei de temelie şi până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un aşezământ pe trei nivele ce cuprinde 20 de chilii, un Paraclis pentru slujire şi Biserica cu toate cele necesare vieţuirii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniţă şi pridvor, având lungimea de 47 m şi lăţimea de 11 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie este formată din Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, stareţul Mănăstirii Gruiul Lupului şi obştea mănăstirii. Toate demersurile pentru înfiinţarea mănăstirii au fost făcute de către Părintele Protosinghel Macarie.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluenţa dintre provinciile istorice Ţara Românească şi Ardeal, aici vin de hram şi sărbători credincioşi şi pelerini atât din Oltenia cât şi din Transilvania, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.