(SLIDE) Sfanta Parascheva, la Manastirea Patrunsa – la poalele masivului Buila

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită astăzi, 14 octombrie 2011, şi la Mănăstirea vâlceană Pătrunsa de la poalele masivului Buila. Cu prilejul prăznuirii hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, informeaza pentru Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Sărbătoarea a început cu slujba Acatistului „Sfintei Cuvioase Parascheva”, şi a continuat cu Sfânta Liturghie.

La sfârşitul slujbei, Părintele Exarh Vartolomeu a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a elogiat viaţa Sfintei Parascheva, sfătuindu-i pe credincioşii prezenţi să-i urmeze exemplul, printr-o viaţă trăită în ascultare, smerenie şi curăţenie sufletească, şi să înalţe permanent rugăciuni la Domnul Hristos cel înviat, la Maica Domnului, la Sfânta Parascheva şi la toţi sfinţii pentru mântuirea sufletelor lor.

La această sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Pătrunsa au participat sute de credincioşi din judeţ şi din ţară.

Mănăstirea Pătrunsa

Mănăstirea este situată în comuna Bărbăteşti, judeţul Vâlcea, la 7 km depărtare de sat şi are primul hram de la numele mamei episcopului Climent.

Biserica veche cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost construita în 1740 de către Episcopul Climent al Râmnicului în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turceşti, adăpostindu-se la poalele muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa.

Schitul este distrus în urma căderii unei stânci, fiind refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru şi postelnicul Ion Bărbătescu, probabil urmaşi ai episcopului Climent.

În anul 1895, schitul a fost iarăşi părăsit şi lăsat fără slujitori, dar a fost readus la viaţă între anii 1934-1935 şi resfinţit în ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu.

Actuala construcţie datează din sec. XIX iar pictura în stil Brâncovenesc cu influenţe populare (vezi Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe pictat deasupra intrării la pridvorul exterior).

Între anii 2002-2006 s-a ridicat o nouă biserică cu hramul „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan”, fiind sfinţită la 20 august 2006 de către IPS Teofan, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. În Mănăstire vieţuiesc peste 40 de monahi, în frunte cu protosinghelul Varsanufie Gherghel, informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.