publicat în: Arhivă

INVITATIE (16 oct): Tarnosirea Manastirii Pogorarea Duhului Sfant Blanoiu – Racovita

Târnosirea Mănăstirii „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Blănoiu, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea
În Duminica a XXI-a după Rusalii, „a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul VII Ecumenic”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiepiscopul Râmnicului, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie şi târnosirea bisericii cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt de la Mănăstirea Blănoiu, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea.

La acest eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, personalităţi ale vieţii culturale vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din parohiile vecine, din ţară şi din străinătate.

Cateva cuvinte despre Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călineşti–Cornetu (DL) ramificaţie la stânga, în comuna Racoviţa, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit şi paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.

Ctitorii mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. Mănăstirea are în prezent 12 vieţuitoare sub păstorirea stareţei Ierusalima Lazari. În 12 luni de zile de la punerea pietrei de temelie şi până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un aşezământ pe trei nivele ce cuprinde 20 de chilii, un Paraclis pentru slujire şi Biserica, cu toate cele necesare vieţuirii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniţă şi pridvor, având lungimea de 47 m şi lăţimea de 11 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Construcţia bisericii a început la data de 27 martie 2011. Din echipa de construcţie au făcut parte Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, stareţul Mănăstirii Gruiul Lupului, obştea celor două mănăstirii şi credincioşii din parohiile învecinate. Toate demersurile pentru înfiinţarea mănăstirii au fost făcute de către Părintele Protosinghel Macarie Roman.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluenţa dintre provinciile istorice Ţara Românească şi Ardeal, aici vin de hram şi sărbători credincioşi şi pelerini atât din Oltenia cât şi din Transilvania, informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– articol realizat de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman