Noul Sfant Mucenic Gorazd din Cehia, sarbatorit de doi Patriarhi

Sfantul nou martir Gorazd al cehiei Lăcașuri Ortodoxe 2    Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la întronizarea Noului Sfânt Mucenic Gorazd din Cehia, în Catedrala din Belgrad a fost oficiată o Sfântă Liturghie de către Patriarhul Irinej al Serbiei şi Preafericirea Sa Hristofor (Christopher) al Cehiei şi Întregii Slovacii, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
 Sfantul nou martir Gorazd al cehiei Lăcașuri Ortodoxe 1

  Aceştia au fost însoţiţi şi de alţi clerici, printre care s-a aflat şi Arhiepiscopul de Belgrad-Karlovac, alături de călugări şi preoţi din Republica Cehă, Slovacia, Rusia, Ucraina şi Serbia.
Mitropolitul Hristofor, însoţit de preoţi, călugări şi pelerini, a vizitat cu o zi înainte Serbia şi locurile în care Episcopul Gorazd a fost condus de Dumnezeu, cu mai puţin de un secol în urmă.

 

   Pelerinii au vizitat mai întâi mănăstirea Krusedol, acolo unde Noul Mucenic Gorazd şi-a depus jurământul monahal, apoi mănăstirile din Hopovo şi Grgeteg, unde Sfântul a fost hirotonit arhimandrit, încheind cu Catedrala din Belgrad, unde acesta a fost hirotonit în rang de Episcop de Praga, prin mâna Patriarhului sârb de atunci, Dimitrije.

Sfantul nou martir Gorazd al cehiei Lăcașuri Ortodoxe 3    Pelerinii au mai vizitat, de asemenea, şi mănăstirile din Rakovica şi Slanci, Biserica Sf. Sava, deplasându-se apoi la Trsic şi Grad Soko, în Eparhia de Sabac, participând la slujba sărbătorii Sfintei Cruci în Szentendre şi Budapesta, informează serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.