Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Popa Soare din Bucureşti 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a predicat iin data de 1 februarie 2009, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Popa Soare din Bucureşti. În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii la care a participat, Părintele Patriarh a arătat importanţa teologică şi duhovnicească a Evangheliei care s-a citit. Preafericirea Sa a explicat evenimentul vindecării fiicei demonizate a unei femei canaaneence din părţile Tirului şi ale Sidonului, arătând că Mântuitorul, cunoscând credinţa puternică a femeii, smerenia şi înţelepciunea ei, S-a făcut că nu-i răspunde imediat, că nu o bagă în seamă, pentru ca ea să stăruie mai mult, să insiste mai mult şi să-şi arate nobleţea sufletului şi virtuţile ei ascunse. „Femeia aceasta, canaaneeancă, este un mare dascăl pentru noi. Această femeie are un mare dar. Descoperă şi cultivă în ea credinţa că Iisus, Cel Care vindecă, vindecă oamenii cu puterea lui Dumnezeu, şi ea crede că în Iisus, Fiul lui David, lucrează Dumnezeu. Ea devine învăţător pentru noi, întrucât ne arată că Dumnezeu poate suscita credinţa acolo unde nu te aştepţi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

În continuarea cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii noastre a remarcat faptul că această femeie canaaneeancă este exemplu de rugăciune adevărată şi de smerenie adâncă şi înţeleaptă. „Credinţa ei este credinţă cultivată prin suferinţă; nu este credinţă cultivată prin binefaceri, prin succese, prin daruri, prin binecuvântări care vin una după alta, ci este o credinţă coaptă în suferinţă. Smerenia ei acum este o smerenie întărită prin înfruntare, prin umilire”, a mai spus Patriarhul României.

În finalul cuvântului său, Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că femeia din Evanghelie biruieşte încercarea bolii fiicei printr-o iubire de mamă profundă, arătând prin aceasta „cât de mult preţuieşte Hristos-Domnul pe toate mamele credincioase, smerite, înţelepte şi stăruitoare în rugăciune, care se roagă pentru copii atunci când sunt bolnavi”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Daniel a oferit în dar părintelui paroh Nicolae Vladu, pentru biblioteca parohială, noile albume editate de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.