Rusia condamnată la Strasbourg, pentru expulzarea unui membru al sectei Moon

Rusia a fost condamnată joi, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru expulzarea unui cetăţean american, membru al sectei Moon, conducător al unor acţiuni şi activităţi religioase pe teritoriu rusesc.

Patrick Francis Nolan a primit în 1994, un permis de şedere de un an, care putea fi reînnoit de Ministerul Afacerilor Externe Rus. Acesta a fost avut sediul în Rostov-pe-Don (sudul Rusiei), unde a lucrat pentru o ramura locală a Federaţiei Familiale pentru Pace Mondială şi Unire (FFPMU), o organizaţie a sectei Moon.

În ianuarie 2000, preşedintele rus a schimbat legea privitoare la securitatea naţională, vizând “influenţele negative ale organizaţiilor religioase străine şi lucrările lor misionare”.

În august 2001, FFPMU din Rostov a fost dizolvat şi, în luna octombrie a aceluiaşi an, permisul de şedere, al lui Patrick Francis Nolan, a fost anulat. La 2 iunie 2002, se întorcându-se din excursia sa în Cipru, Nolan, a fost reţinut pe aeroport o noapte, în Moscova, iar viza sa a fost anulată.

Nolan a fost obligat să părăsească teritoriul rusesc, lăsându-şi aici fiii, sub îngrijirea unei asistente. Plângerea sa a fost respinsă, în martie 2003, de Curtea regională de la Moscova, pe baza unui raport din 18 februarie 2002, realizat de către serviciile de securitate din Rusia (FSB), care demonstra “activităţile sale de natură distructivă, reprezentând o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse”.

Cu şase voturi pentru şi unul împotrivă, judecătorii de la CEDO au considerat că a fost o încălcare, în special a dreptului la libertatea de conştiinţă, la propria religie şi la respectarea vieţii de familie. Solicitantului i s-au acordat 7000 de euro pentru daune morale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.