“O adevarata sarbatoare”: Resfintirea fantanii vaduvelor de razboi, la Andrieseni

„in urma cu multi ani, am spovedit un batran care mi-a povestit ca a indurat multa sete pe front. De aceea, multi soldati, intorsi acasa, au facut cate trei sau patru fantani pana s-au mutat la Domnul", spune pr. paroh Mihai Cepeliuc.

Peste 100 de credinciosi din parohia Andrieseni, Protopiatul Iasi 1, au participat, in Duminica samarinencei, la resfintirea fantanii construite in urma cu aproape 60 de ani de vaduvele de razboi, la intrarea in sat dinspre calea ferata.

Dupa Sfanta Liturghie, enoriasii au mers in procesiune pana la fantana, cu prapuri, cruci si icoane, cantand „Hristos a inviat". Dupa cum ne-a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc, cel care a avut initiativa de a reconsolida fantana construita in memoria celor cazuti pe front, dupa slujba de sfintire a fost oficiata slujba Parastasului pentru eroii neamului.

„La acest eveniment, pe langa credinciosi, au fost prezente autoritatile comunei, dar si copiii de la scoala din sat, care au sustinut un concert de muzica religioasa. La final a avut loc o agapa crestina, in cadrul careia am intonat, alaturi de credinciosi, cantari specifice perioadei Penticostarului.

A fost o adevarata sarbatoare pentru sat.

Ne propunem ca in fiecare an, de acum inainte, in Duminica samarinencei, sa mergem la aceasta fantana sa facem slujba pentru a ne aminti de cei care au facut fantana si de cei pentru care s-a facut aceasta fantana", a relatat preotul paroh.

in anul 1950, vaduvele din parohia Andrieseni, afland cate vitregii au indurat sotii lor pe front, s-au hotarat sa faca o fantana la intrarea in sat, in amintirea lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.