publicat în: Arhivă

INVITATIE 29 august: Moaste ale Sf. Ioan Botezatorul la hramul Manastirii Lipnita – Arhiepiscopia Tomis

Invitatie la hram

Duminica, 29 august, in ziua praznuirii „Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul”, Manastirea Sf. Ioan Botezatorul – Lipnita isi sarbatoreste hramul. Cu aceasta ocazie, inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi va savarsi Sf. Liturghie Arhiereasca, conform unor informatii transmise redactiei Lacasuri Ortodoxe de catre Monahia Onufria Matei. ©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Credinciosii prezenti la hram vor avea marea binecuvantare de a se inchina moastelor Sfantului Ioan Botezatorul. Delegatia care va aduce in procesiune aceste sfinte moaste este din Mitropolia Durostorului din Bulgaria.

Programul sarbatorii va fi urmatorul:

sambata, 28 august, incepand cu ora 17:00 se va savarsi Privegherea cu Litie in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul.

duminica, 29 august, la ora 8,00, va incepe Sfanta Liturghie Arhiereasca savarsita de catre inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Praznuirea hramului se va incheia cu o agapa frateasca pentru toti credinciosii prezenti.

Alte amanunte despre aceasta Sfanta Manastire aflam tot de la Maica Onufria:

"Manastirea Sf. Ioan Botezatorul – Lipnita este situata in comuna Lipnita din judetul Constanta, pe Drumul National 3, intre Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei si Manastirea Dervent, la 10 km de localitatea Baneasa.

Manastirea Sf. Ioan Botezatorul – Lipnita a fost infiintata in anul 2005 si pana in acest moment s-a reusit ridicarea corpului de chilii si sfintirea demisolului bisericii cu hramul Sfantul Mucenic Dasie, unde se savarsesc zilnic cele ?apte Laude. Biserica mare, avand hramul „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”, se afla in prezent in faza de tencuire exterioara, urmand apoi a se realiza catapateasma si intregul mobilier bisericesc, precum si pictura. Manastirea a fost binecuvantata cu doua mari daruri: moastele Sfantului Mucenic Dasie si o copie a icoanei facatoare de minuni „Maica Domnului – potoleste intristarile noastre” (sau AICI) adusa de la Moscova. Obstea manastirii numara 6 vietuitoare si un preot slujitor. in cadrul manastirii functioneaza si un Atelier de croitorie si broderie bisericeasca, unde se confectioneaza vesminte preotesti si acoperaminte brodate pentru Sf. Biserica".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010