Messa solemna in Calcutta, cu ocazia centenarului nasterii Maicii Tereza

Lacasuri Ortodoxe: din Calcutta
Messa solemna in Calcutta, cu ocazia centenarului nasterii Maicii Tereza

O Messa solemna a avut loc astazi, joi 26 august 2010 la Calcutta, deschizand ceremoniile dedicate centenarului nasterii Maicii Tereza, "sfanta celor saraci", care a jertfit cea mai mare parte a vietii sale in mahalalele sarace din acest oras aglomerat al estului Indiei.

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Messa, prezidata de Cardinalul Telesphore Placidus Toppo, sosit din Ranchi (Est), a fost celebrata la sediul Congregatiei Misionarelor Caritatii, fondata de Maica Tereza in 1950. La moartea sa, in 1997, activitatea Congregatiei a avut de suferit.

Un mesaj al Papei Benedict al XVI-lea a fost citit in timpul Messei urmarita de o mie de oameni. Sute de credinciosi s-au adunat in afara capelei, din cauza spatiului restrans.

"Sunt increzator ca in acest an pentru Biserica si intreaga lume este o ocazie de bucurie, prin care sa-i multumim lui Dumnezeu pentru darul nepretuit pe care Maica Tereza l-a daruit in timpul vietii sale si a carei caldura continua sa lucreze prin intermediul si neobosita activitate a fiilor sai spirituali", a scris Papa.

Dupa slujba, succesoarea religioasa a Maicii Tereza, sora Nirmala, si actualul presedinte al Congregatiei, sora Prema, au eliberat porumbei in aer, ca semn al pacii si compasiunii.

Calcutta va inaugura, de asemenea, un festival international de film, "Maica Tereza", programand documentare si filme care sa prezinte viata acesteia.

Nascuta ca Agnes Gonxha Bojaxhiu, la Skopje (Macedonia), in data de 26.08.1910, calugarita catolica de origine albaneza a venit ca novice in India, in 1929. Ea a dobandit cetatenia indiana in 1951.

Dupa o viata dedicata celor saraci, bolnavi si muribunzi din cartierele sarace ale Calcuttei, incepand inca din 1948, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979. Ea a fost beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea in luna octombrie 2003.

Trei tari balcanice – Albania, Macedonia, Kosovo – care revendica fiecare dintre ele o parte a “calatoriei Maicii Tereza”, au planificate, de asemenea, omagii, conform AFP.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.