Sfanta manastire Turnu, o copie a manastirii Cozia-Veche, la cel de-al doilea hram

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.

©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman


Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702.

Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul ”Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. in jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

Biserica noua, numita si Biserica cea mare, a fost ridicata intre anii 1897-1901, de insusi Gherasim Timus, avand hramul ”Schimbarea la Fata”. Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua niveluri, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot. Are o cupola centrala, cu acces pe scarile exterioare construite recent pe fatada de sud, dinspre lacul din apropiere.
intre anii 1935-1938, au fost construite chilii cu etaj si intregul ansamblu a fost renovat. Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Vietuitorii de aici duc o viata austera, neconsumandu-se carne.

in apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman ”Arutela”, stanca de piatra numita ”Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.

In data de 6 august 2010, in ziua praznicului „Schimbarii la Fata a Domnului”, la Manastirea Turnu, mai multi credinciosi si pelerini din tara au participat la Sfanta Liturghie, slujitori fiind, cu binecuvantarea inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului impreuna cu un sobor de 18 preoti si diaconi.

Sarbatoarea a inceput cu slujba Privegherii , in seara zilei de 5 august, continuand in cea de-a doua zi cu Acatistul "Mantuitorului nostru Iisus Hristos" si cu Sfanta Liturghie.
Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, a rostit un cuvant de invatatura in care a explicat pericopa evanghelica, subliniind insemnatatea praznicului „Schimbarii la Fata a Domnului” si felul in care Dumnezeu si-a aratat Slava Sa, atat in Vechiul Testament prin Prooroci, cat si in Noul Testament prin insusi Fiul Sau, Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian a citit rugaciunea de dezlegare de pacate pentru toti credinciosii prezenti, dupa care a urmat slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant lacas.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.