Delegatie rusa in vizita la Manastirea Sf. Filotheou, pe Muntele Sfant Athos

in data de 25 octombrie 2010, un grup de pelerini rusi in frunte cu presedintele Departamentului Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a ajuns in Manastirea Sf. Filotheou, pe Muntele Sfant Athos. Filopheou, un ucenic al Sfantului Antonie Athonitul, a fondat manastirea in secolul X.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Ieromonahul Nicodim, staretul manastirii, si fratii i-au intampinat pe oaspeti la portile mari. imbracat in vesmant de egumen, IPS Ilarion a mers in catedrala, unde s-a rugat. Dupa rugaciune, staretul l-a salutat pe presedinte, urandu-i ajutor de la Dumnezeu in acest pelerinaj, lui si tovarasilor sai, si a transmis Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii sentimente de profund respect si iubire frateasca, din partea tuturor fratilor.

Manastirea Sf. Filotheou - Muntele Sfant Athos

?eful delegatiei Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat cu aceasta ocazie:

"Parinte egumen! Iubiti in Hristos parinti si frati!

intai de toate, am sa va aduc binecuvantarea Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii, care a vizitat Muntele Athos de mai multe ori si a lasat o parte din inima sa aici.

Sfantul Munte este extrem de important pentru Ortodoxie in intregul sau, si pentru Biserica Ortodoxa Rusa, in special.

Au existat anumite momente in istorie, care au demonstrat o inrudire spirituala aparte intre aceasta manastire sfanta si noi. Faptele Sfantului Cosma de Etolia, care sta la baza renasterii credintei si constiintei nationale a poporului grec in timpul inrobirii sale, au ceva in comun cu faptele unui mare sfant rus, Serghie de Radonej, fondatorul Marii Manastiri ruse – Lavra Sfintei Treimi si Sfantul Serghie. El a inspirat poporul rus, care a suferit sub jugul strain, in lupta de eliberare, sub steagul credintei ortodoxe. in prezent, legaturile noastre spirituale cu sfanta Dvs. manastire sunt consolidate datorita traducerii operelor Sfantului Cosma in limba rusa.

in numele delegatiei Bisericii Ortodoxe Ruse va salutam, fratiile voastre, si va dorim succes in viata monahala. Va chem, dragi parinti si frati, sa va rugati pentru Biserica Ortodoxa Rusa si pentru intreaga lume".

Dupa agapa, pelerinii s-au inchinat la o particica din Crucea datatoare de viata a Domnului, la mana dreapta a Sfantului Ioan Gura de Aur, care a fost daruita manastirii de catre imparatul Andronicus al II-lea Paleologul, la o particica din moastele Sfantului Cosma Etolianul, la moastele altor sfinti si la Icoana Maicii Domnului “Dulcea Sarutare”, care a venit in mod miraculos de la Constantinopol pe mare.

Oaspetilor li s-au oferit bauturi racoritoare traditionale, din manastire, si a mai avut loc o discutie cu staretul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 41/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.