Slujba in parohia Sfantul Ioan Botezatorul din cartierul craiovean Breastei

Joi, 7 ianuarie 2010, credinciosii din parohia Sfantul Ioan Botezatorul din cartierul craiovean Breastei l-au cinstit pe ultimul prooroc al Vechiului Testament, ocrotitorul bisericii.

Bucuria a fost cu atat mai mare prin prezenta inalt Preasfintitului Dr. Irineu, Arhiepiscupul Craiovei si Mitropolitul Olteniei care a oficiat, alaturi de un sobor de preoti si diaconi slujba Sfintei Liturghii.


in predica sa, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanta si rolul pe care il are marele prooroc in iconomia mantuirii: „Cine este mai mare decat Ioan Botezatorul? La aceasta intrebare ne raspune insusi Mantuitorul Hristos: „Nimeni din cei nascuti din femeie”, nimeni nu este mai mare decat Ioan Botezatorul.

El este intradevar ultimul prooroc, cel mai important, pentru ca a avut de sus chemarea sa-L boteze pe insusi Fiul lui Dumnezeu: „Cum voi pune mana mea peste crestetul tau – zice Sfantul Ioan – ca e de pamant, iar tu esti foc valvaietor. Pe Tine Te lauda ingerii, pe Tine te lauda puterile ceresti, de tine se cutremura Heruvimii si Serafimii si toate ostile ceresti. Cum voi putea sa Te botez, cand vad ca Iordanul se intoarce inapoi?”. ?i cu toate acestea Sfantul Ioan plineste legea si proorocii, implineste pentru ca el este proorocul, nu pentru ca el a fost randuit de ingeri, ci pentru ca viata lui s-a facut atat de curata, incat L-a vazut pe Dumnezeu, pentru ca i-a spus Scriptura: „Pe Cel peste care vei vedea Duhul coborandu-se, Acela este trimisul”. ?i, evident, el a vazut Duhul pogorandu-se peste Mantuitorul Hristos, a auzit glasul Tatalui ceresc, a vazut cerurile deschise si a auzit aceste cuvinte: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, pe acesta sa-L ascultati”.

Deci el a primit indiciu clar ca El, Hristos este Fiul lui Dumnezeu si chiar a spus, aratand ucenicilor sai: „Acesta este Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii”. Prin urmare, Tatal cel ceresc il arata pe Mantuitorul ca Fiu al Sau, iar noi oamenii il aratam ca pe Acela care in locul nostru, pentru pacatele noastre isi varsa sangele pe cruce”.

Dupa savarsirea Sfintei Litrughii, toti cei prezenti au luat parte la o agapa frateasca, organizata de parintele paroh Florentin Danciu si de membrii consiliului parohial.

MITROPOLIA OLTENIEI

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.