Despre problemele restaurarii Bisericii Schimbarii la Fata (dintr-un topor), din Insula Kiji – Patrimoniul UNESCO

Lacasuri Ortodoxe: din Sankt Petersburg
Biserica Schimbarii la fata, din Insula Kiji Insula, poate fi complet pierduta in cazul in care lucrarile de restaurare actuale sunt intrerupte, considera Viaceslav Orfinskii, director al Institutului de Cercetare pe Probleme Teoretice si Istorice Arhitecturii in Lemn, din Petrozavodsk.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


"Viitorul Insulei Kiji este principala noastra preocupare, pentru ca este singurul memorial al arhitecturii din lemn in Rusia si este inclus in UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial", a spus Orfinskii joi, la Sankt-Petersburg.

Orfinskii a declarat ca proiectul de restaurare urmareste sustinerea nivelelor si grinzilor pe un cadru de metal. El crede ca cele mai multe grinzi au nevoie de tratament, dar expertii nu sunt de acord cu metodele de restaurare.

Majoritatea fondurilor vor fi cheltuite pentru ridicarea bisericii si demontarea suplimentara a nivelurilor. "in acest fel, suntem convinsi ca pierdem monumentul foarte curand", a spus Orfinskii.

La randul sau, Alexander Popov, un restaurator de monumente vechi din lemn, din Rusia, a declarat pentru Interfax ca au mai existat proiecte bune de restaurare si la alte monumente, dar comisia a ignorat toate acestea, si doar o firma de constructii a participat la licitatie, iar acum aceasta efectueaza proiectul.

Kiji este o insula situata pe Lacul Onega, in Republica Karelia, unde se afla renumita asezare Kiji Pogost. Aceasta include doua biserici si o clopotnita din secolele 17 si 18.

O legenda spune ca mesterul constructor a folosit numai un topor pentru intreaga constructie a Bisericii Schimbarii la Fata, dupa care, la finalizare, acesta a aruncat toporul in lac.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.