publicat în: Arhivă

Moschee pe locul Bisericii Ortodoxe a Sfantului Nicolae, distrusa de turnurile WTC, in atentantele din New York, 2001

Moschee in locul Bisericii Ortodoxe a Sfantului Nicolae, distrusa de turnurile WTC, in atentantele din New York, 2001

Oficialii Arhiepiscopiei Grec-Ortodoxe, care incearca sa reconstruiasca singura biserica distrusa in atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, si-au exprimat socati uimirea in aceasta saptamana, dupa ce au aflat, prin intermediul Fox News, ca oficialii guvernamentali au distrus intelegerea prin care Biserica sa fie reasezata pe locul ei.

©Articol si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Biserica de rit grec-ortodox Sf. Nicolae, o cladire mica de patru etaje asezata in umbra Manhattan, a fost distrusa in 2001 de catre unul dintre turnurile distruse la World Trade Center. Nimeni din Biserica nu a fost ranit in atac, dar obstea, in ultimii opt ani, a incercat sa-si recontruiasca propriul lacas ortodox.

Desi discutiile intre Biserica si Autoritatea Portuara a New York si New Jersey au stagnat anul trecut, liderii bisericii spun ca au tot incercat sa le reia. Dar, pe fondul dezbaterii vizand centrul islamic propus de comunitatea islamica care ar urma sa se construiasca langa Ground Zero, oficialii guvernamentali au dat de o parte perspectiva reconstruirii Bisericii – spune Fox News despre intelegerea esuata.

Confruntandu-se cu verdictul Autoritatii Portuare, Parintele Mark Arey, din Arhiepiscopia grec-ortodoxa a Americii, a spus ca este primul care a fost instiintat despre asta.

"Negocierile s-au rupt anul trecut. Asteptam sa aud vocile avocatilor lor – nu s-a intamplat. inca mai astept sa-i aud", a declarat Fox News. "Suntem dezamagiti… 130 Liberty Street ne-a fost promisa noua".

Arey s-a referit la adresa care se afla la aproximativ 100 de metri distanta de locul original, acolo unde guvernul anterior propusese relocarea Bisericii. Autoritatea Portuara si Biserica anuntasera de fapt un acord, inca din iulie 2008, prin care Autoritatea Portuara acorda terenul si pana la 20 milioane dolari pentru a ajuta la reconstructia bisericii.

in termen de un an, afacerea a cazut iar discutiile s-au incheiat – aparent pentru totdeauna, conform Autoritatii Portuare.

Arhiepiscopia si Autoritatea Portuara se vad in fata unui puternic conflict intrucat lucrurile au decurs eronat. Autoritatea Portuara a sustinut anterior ca Biserica a facut cereri suplimentare – cum ar fi cei 20 milioane de dolari, revizuind si planurile pentru zona inconjuratoare. Ei sustin ca biserica poate continua, insa pe cont propriu, daca doreste.

"Biserica continua sa aiba dreptul sa-si reconstruiasca cladirea pe locul original, si vom plati valoarea de piata echitabila pentru spatiul subteran (pe care Autoritatea urmareste o constructie speciala n.n.) de sub acea cladire", a spus un purtator de cuvant al Autoritatii Portuare catre Fox News.

Doar ca Arey ar sustine ca terenul original nu este bun. Oficialii Arhiepiscopiei, aflati in litigiu cu Autoritatea Portuara, sustin ca Biserica, din contra, a respectat toate conditiile.

"Nu e vorba despre bani", a spus Arey. El si-a exprimat speranta ca proiectul poate fi inca salvat.

"Aceasta Biserica mica merita sa fie reconstruita. Este un simbol, nu doar pentru crestinii-ortodocsi, nu numai pentru crestini, ci pentru toti americanii", a declarat Arey, numind dezbaterile si neintelegerile pe tema amplasarii moscheii ca “salvatoare” pentru cauza Bisericii. "Cred ca oamenii din jurul acestei tari se intreaba uimiti – de ce se tot vorbeste despre o moschee care sa fie construita langa Ground (Punctul, Zona n.n.) Zero. Ce ziceti atunci despre mica biserica, care a fost distrusa pe 9/11?… Acesta este, de fapt, un impas birocratic. Un lucru care se va dizolva in fata constiintei publicului american".

Fostul Guvernator al New Yorkului, George Pataki, care a lucrat alaturi de biserica ca guvernator, a declarat catre Fox News, marti, 17 august 2010, ca biserica ar trebui sa fie reconstruita.

George Demos, un candidat republican al Districtul intai New York, a atras de asemenea atentia asupra negocierilor. Acesta a lansat o scrisoare deschisa adresata presedintelui Obama, tot marti, solicitandu-i sa ia seama, asa cum a facut cu dezbaterea moscheii, si la discutiile cu Biserica.

"in loc sa avem un dezacord pe seama construirii unei moschei, putem avea un acord cu siguranta, ca problema de importanta nationala, asupra faptului ca lacasul de cult, efectiv distrus pe 11 septembrie 2001, Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae, trebuie sa fie reconstruit", au scris demonstrantii. "Domnule presedinte, va rugam sa va ridicati si sa aparati valorile noastre iudeo-crestine, sa va exprimati public si sa sprijiniti ferm Biserica Sfantului Nicolae, asigurand ca ea va fi reconstruita".

Parintele Alex Karloutsos, asistent al liderului Bisericii grec-ortodoxe din America, Arhiepiscopul Demetrios, a declarat pentru FoxNews ca autoritatea Portuara "pur si simplu a uitat de biserica" de la Ground Zero.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010