EXCLUSIV: Pelerinaj la Cimitirul militar roman de la Soultzmatt, Franta (Preot Emil TANCA)

Soulzmatt – Nevoia de amintire…

in Alsacia respira un petec de pamant romanesc. in el odihnesc 680 dintre cei 2344 de militari romani, luati prizonieri in lagarele germane din Franta, in timpul primului razboi mondial.

Sat francez cu 2000 de locuitori, Soultzmatt-ul s-a constituit intr-un loc sfant, unde, initial, romanii din exil se intalneau o data pe an, atat din dorinta de a-si pastra patria in suflet si de a cinsti eroii trecutului, cat si pentru a se regasi intr-un spirit de coeziune si simtire romaneasca.


Cimitirul a fost oferit de Franta Statului Roman, ca omagiu pentru sacrificiile soldatilor romani cazuti in razboi.

Desi ramasitele lor sunt gazduite si in alte cimitire comunale franceze – Mulhouse, Dieuze, Hagenau – sau germane – Mannheim, Niederbühl, Freiburg – cel din Soultzmatt a constituit intotdeauna o atractie aparte pentru vizitatori, poate datorita „misterului care inconjoara locul”. Dupa cum spune legenda, „prizonierii de razboi romani au mancat si iarba, ca vitele, iar unii chiar au murit de foame”.

Acesta e insa un mister bine pastrat in arhivele militare, pe care cartea ofiterului in armata franceza, Jean Nouzille, „Calvarul prizonierilor de razboi romani in 1916-1917” incearca sa-l dezlege. In anul 1924, cimitirul romanesc a fost infiintat aici de Regele Ferdinand I si inaugurat in prezenta Reginei Maria, ale carei cuvinte in limba franceza sunt inscrise pe placa comemorativa de pe monument:

"SOLDATI ROMaNI, DEPARTE DE PATRIA VOASTRA PENTRU CARE V-ATI SACRIFICAT, ODIHNITI-VA iN PACE, SUB O AUREOLA DE GLORIE,

iN ACEST PAMiNT CARE NU VA ESTE STRAIN"

Maria, Regina Romaniei

Pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial, Ambasada romana impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana din Paris au organizat pelerinaje cu Te-Deum-uri de aducere-aminte si de cinstire a memoriei eroilor ingropati acolo, departe de tara lor.

A urmat apoi o perioada de uitare, pana cand, la initiativa unor romani din Paris, acum 20 de ani, s-a reluat traditia acestor emotionante comemorari. in anul 1986, insasi Familia Regala a participat la comemorarea Zilei Eroilor la Soultzmatt.

in duminica din 16 mai, Cimitirul eroilor romani de la Soultzmatt va fi loc de pelerinaj pentru peste 400 de participanti din Germania, Franta, Elvetia si Romania. Comemorarea va incepe cu Sfanta Liturghie de la ora 10.00, oficiata de iPS Iosif Pop, mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale si un sobor de preoti. Va urma depunerea de jerbe de flori si un parastas pentru eroii romani cazuti in razboi in Alsacia si pretutindeni.

©Autorul articolului: Preot Emil TANCA

Pentru Lacasuri Ortodoxe: din Parohia Sfintii Cosma si Damian din Mulhouse, Franta

Redactare: Carmen-Ana Ion (Foto – Revista AGERO)
publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.