publicat în: Arhivă

Patriarhia Romana solicita scuze publice din partea postului de televiziune Realitatea Tv

Patriarhia Romana solicita scuze publice din partea postului de televiziune Realitatea Tv

in legatura cu materialul filmat cu camera ascunsa de catre reporterul Valentin Mondoc la manastirea Duminica Sfintilor Romani din apropierea localitatii Popesti-Leordeni si difuzat de postul de televiziune REALITATEA TV in emisiunile informative din dupa-amiaza zilei de 2 mai 2010, facem urmatoarele precizari:


Patriarhia Romana considera josnic si penibil gestul lui Valentin Mondoc care, in mod nejustificat, ironizeaza si denigreaza activitatea desfasurata cu multa jertfelnicie pentru semenii aflati in dificultate de catre obstea acestei manastiri. Materialul prezentat este dezonorant atat pentru jurnalist, cat si pentru postul de televiziune care l-a difuzat.

Daca ar fi avut minima decenta profesionala de a se documenta, Valentin Mondoc ar fi putut informa corect opinia publica despre faptul ca in cadrul manastirii Duminica Sfintilor Romani, cu sprijinul Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost organizata si functioneaza o gospodarie anexa in care sunt cultivate legume si fructe naturale. Beneficiarii acestei hrane sanatoase sunt, in primul rand, varstnici si persoane bolnave care iau masa la cantina social-filantropica a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, monahi si mireni saraci abonati la cantina monahala, studenti si elevi din caminele scolilor teologice din Bucuresti.

Tributar unei mentalitati retrograde, ilogic in argumentare si trivial in exprimare, Valentin Mondoc dovedeste din nou faptul ca nu intelege sa-si respecte propria profesie, aducand prejudicii de imagine breslei jurnalistilor si, mai grav, ataca in mod meschin valorile care sunt atat de necesare astazi in societate: harnicia si munca onesta. Biserica, tocmai fiindca este perioada de criza, trebuie sa se organizeze mai bine pentru a cheltui mai putini bani si pentru a nu mai fi nevoita sa astepte mereu ajutor de la Stat sau de la unii patroni bogati care sustin mai mult presa privata si sportul, decat activitatile Bisericii.

Pentru aceasta grava incalcare a deontologiei profesionale si a normelor Consiliului National al Audiovizualului, Patriarhia Romana solicita scuze publice din partea postului de televiziune Realitatea Tv si difuzarea ca drept la replica a unui scurt material documentar care sa reflecte obiectiv activitatea de la gospodaria anexa a manastirii Duminica Sfintilor Romani.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010