Conlucrare interortodoxă la nivel european



Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit ieri, 13 noiembrie 2008, la Reşedinţa patriarhală, pe Excelenţa Sa dl. Georgios Poukamissas, Ambasadorul Republicii Elene în România.

În debutul întrevederii, Excelenţa Sa a mulţumit pentru primire şi a subliniat relaţiile tradiţionale de frăţietate dintre cele două Biserici şi popoare ortodoxe, consolidate şi dezvoltate de-a lungul timpului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat un moment recent al bunelor relaţii dintre cele două Biserici, prin aducerea de la Veria la Bucureşti a cinstitelor moaşte ale Sfântului Apostol Pavel, cu ocazia sărbătorii din acest an a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, spre folosul duhovnicesc a peste un milion de credincioşi ortodocşi români veniţi cu acel prilej în pelerinaj pe Colina Patriarhiei. În contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2009 ca „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare (†379) şi a celorlalţi Sfinţi Capadocieni”, Preafericirea Sa l-a informat pe domnul ambasador despre intenţia Patriarhiei Române de a invita pe Preafericitul Părinte Ieronim II, Arhiepiscop al Atenei şi al Întregii Elade, pentru a face o vizită oficială în România şi a aduce, la sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale (27 octombrie), moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Dl. Ambasador Georgios Poukamissas a remarcat faptul că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană a României – ţara cu populaţia ortodoxă cea mai numeroasă -reprezentarea ortodoxă a devenit mai semnificativă. Această nouă realitate a fost apreciată de Domnia sa ca un fapt dătător de speranţă, în contextul accentuării crizei valorilor spirituale cauzată de procesul de secularizare din Europa.

Împărtăşind preocuparea domnului ambasador, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a considerat că este imperios necesară o intensificare a afirmării valorilor creştine care constituie însăşi matricea spirituală şi culturală a Europei. În acest sens, Preafericirea Sa a apreciat ca oportune consultări periodice între delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe din ţările membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţii acestor ţări în Parlamentul European (Grecia, Cipru, România, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Finlanda), cu scopul promovării unor iniţiative menite să contribuie la conservarea şi îmbogăţirea moştenirii culturale şi spirituale a continentului european.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.