Patriarhul Romaniei isi serbeaza onomastica

Patriarhul DanielPatriarhul Romaniei isi serbeaza onomastica
Astazi, 17 decembrie 2010 si maine, 18 decembrie 2010, Preafericitul Daniel, intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, isi serbeaza ziua onomastica. Numele de Daniel l-a primit la 6 august 1987, cand a intrat in viata monahala, la Manastirea Sihastria, nas de calugarie fiind parintele arhimandrit Cleopa Ilie, insa Sfantul Daniel i-a fost ocrotitor spiritual – alaturi de Sfantul Ilie – si in viata de mirean, numele sau de botez fiind Dan Ilie.

©un articol pentru Lacasuri Ortodoxe semnat: KSLCatalin


in ebraica Daniel insemna "Dumnezeu este judecatorul meu“.

Sf Prooroc Daniel Sfantul Prooroc Daniil (Daniel) – serbat la 17 decembrie – se numara intre cei patru mari Prooroci ai Vechiului Testament, alaturi de Isaia, Ieremia si lezechiel si este pomenit cu sapte zile inainte de nasterea Mantuitorului, fiind din semintia lui Iuda, din care si Iisus Se trage dupa trup.

Acesta, traind ca rob in perioada exilului babilonic, a iesit nevatamat din groapa cu lei, in care a fost aruncat pentru ca se inchina lui Dumnezeu si nu jertfea idolilor, fiind pomenit alaturi de Trei Sfinti tineri care, din acelasi motiv au fost aruncati intr-un cuptor incins, unde vapaia s-a transformat in roua.

Sf Daniil Sihastrul Cuviosul Daniil Sihastrul – serbat la 18 decembrie – a vietuit in chilie, langa manastirea Putna si langa Voronet, fiind duhovnic al Sfantului ?tefan cel Mare.Este cunoscut ca practicant al rugaciunii inimii, facator de minuni si clarvazator. A trecut la Domnul in anul 1496, mormantul sau fiind la manastirea Voronet. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat in anul 1992, alaturi de mai multi sfinti romani, printre care si fiul sau duhovnicesc, Sfantul ?tefan cel Mare.

Cu aceste ocazii, redactia Lacasuri Ortodoxe transmite urarile sale de "La multi ani!" Preafericirii Sale Daniel.

Patriarhul Daniel

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.