Biserica Greaca reclama sclavia impusa tarii de catre UE si FMI

Lacasuri Ortodoxe: din Atena
scapa de constrangeri Biserica Greaca reclama sclavia impusa tarii de catre UE si FMI

Biserica Ortodoxa Greaca, neseparata de Stat, va predica in aceasta duminica, din amvon, impotriva sclaviei (servitutii) impuse tarii de catre finantatorii sai, intr-un cuvant dedicat crizei economice si sociale.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Tara noastra nu pare a mai fi libera, fiind reglementata de finantatorii sai", s-a exprimat ierarhia intr-un text de patru pagini, redactat astazi, vineri 17 decembrie 2010, inainte de a-l face public in aceasta duminica, in biserici.

"Pe plan social, masurile privind anumite drepturi si actiuni sunt intreprinse, argumentandu-se ca sunt impuse de creditorii nostri", ca si cand "tara s-ar afla sub ocupatie", spune ierarhia ortodoxa.

Fara a se preciza in mod direct, acestia inseamna Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), care au dictat in tara masuri de austeritate severe in schimbul salvarii sale financiare, odata cu cresterea presiunilor cauzate de o piata a muncii dereglata si de reduceri salariale extrem de nepopulare.

Facandu-se ecoul "Vox Populi", Biserica, care are o influenta puternica in tara ortodoxa cu peste 90% adepti, da vina pe liderii politici, „aceiasi de zeci de ani(…) cu un singur scop de a-si exercita puterea, in ciuda intereselor poporului si ale tarii".

Aceasta interventie urmeaza sa inchida o saptamana, in Grecia, marcata de o crestere a tulburarilor sociale, dintre care s-au remarcat o greva generala si demonstratii insotite de violente, in ziua de miercuri.

Conform unor aprecieri France Presse ocazionate de actualele framantari din Grecia, Biserica ar fi inceput in ultimele luni sa isi afirme, la fel ca in anii ‘90, pozitia in raport cu afacerile publice.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.