Arca lui Noe realizata in marime naturala in Kentucky

ARK encounter Arca lui Noe in marime naturala Kentucky Confruntat cu un val in crestere, al somajului, guvernatorul Kentucky a gasit singura solutie: sa construiasca o Arca.

Guvernatorul Steven L. Beshear a spus ca el a fost ales "pentru a crea locuri de munca", nu "sa dezbata religia".

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Statul a promis stimulente fiscale generoase unui grup de antreprenori care au planuit construirea unei replici in marime originala (full-size) a Arcei lui Noe, incarcata cu animale si actori, care sa devina un centru de atractie turistica bazat pe Biblie, numit Ark Encounter.

ARK encounter Arca lui Noe in marime naturala Kentucky intrucat Guvernatorul Steven L. Beshear si-a anuntat planul inca din ziua de miercuri, 1 decembrie 2010, unii experti constitutionali au si tras deja diferite semnale de alarma despre faptul ca sprijinul guvernamental pentru o asemenea intreprindere nu ar insemna de fapt nimic mai mult decat o promovare a religiei, care sa incalce obligatia Primului Amendament, de separare a bisericii de stat. Cu toate acestea, Beshear, un democrat, a declarat ca aranjamentul nu a reprezentat nicio problema constitutionala, si s-a delimitat de intrebarile pe tema creationismului.

"Oamenii din Kentucky nu m-au ales guvernator ca sa particip la dezbateri religioase", a declarat el la o conferinta de presa. "Ei m-au ales guvernator pentru a le crea locuri de munca".

Parcul tematic a fost conceput de catre aceeasi intreprindere crestina care a construit Muzeul Creatiei din Petersburg, Kentucky, destinat demitizarii show-rilor legate de evolutionism, dinozaurii coexistand pasnic pe un pamant creat de Dumnezeu in sase zile. „Raspunsuri in Geneza”, este de parere ca pamantul are numai 6.000 de ani – o afirmatie controversata chiar si printre alti crestini care cred in Biblie.

Desi Muzeul Creatiei a devenit o tinta de batjocura pentru unii, acesta a atras 1.2 milioane vizitatori in primii 3 ani – dovedind ca exista o audienta considerabila pentru divertismentul bazat pe interpretarea Bibliei.

Lexington Herald-Leader, al doilea ziar mare din Kentucky, l-a criticat intr-o editie a sa pe Beshear, pentru planul care ar aduce salarii mici pentru putinele locuri de munca, si o imagine proasta pentru Stat.

"Oricine vrea sa creada intr-o astfel de interpretare a Bibliei, are acest drept", spune editorialul. "Cu toate acestea, modul in care administratia Beshear manipuleaza acest lucru, face sa para ca Kentucky fie imbratiseaza o astfel de gandire, fie e disperata sa profite de cei care o fac".

Dezvoltatorii Ark Encounter, care au implicat o companie cu scop lucrativ, spun ca se asteapta sa cheltuiasca 150 milioane $, angajand 900 de oameni si atragand 1.6 milioane vizitatori din intreaga lume doar in primul an. impreuna cu Muzeul Creatiei, aflat la doar 45 de mile departare, se imagineaza un culoar al turismului crestin care sa atraga mase de oameni din bisericile si scolile crestine, in vizite de 2 si 3 zile.

"Este sansa noastra de a prezenta informatii corecte, despre fapte biblice, pentru oamenii care sunt cu adevarat interesati", a spus Mike Zovath, un vice-presedinte senior al „Raspunsuri in Geneza”.

in scopul asemanarii exacte, Arca lui Noe urmeaza sa fie construita din lemn, cu cuie de lemn, spune Zovath. Animalele, inclusiv girafe – dar numai girafe mici, tinere – vor trebui tinute in tarcuri la bord.

"Credem ca Dumnezeu ar fi salvat, probabil, animale sanatoase, tinere si mijlocii, care nu erau inca pe deplin dezvoltate, fiindca nu ar fi destul loc", declara Zovath, un pensionar locotenent-colonel de armata, despre proiectul Arcei. "Vrem sa aratam cum putea Noe sa aiba grija de acestea, de gestionarea deseurilor, de nevoile de apa si de hrana".

Ark Encounter este proiectata si ca model de dezvoltare sensibil privind ecologia, a mai spus Zovath, citat de New York Times, pentru reducerea amprentei de carbon. "Eu nu cred in incalzirea globala", a spus el, "dar cred ca trebuie sa fim buni administratori ai tuturor lucrurilor pe care Dumnezeu ni le-a dat".

Parcul va include un Turn Babel de 100 de picioare, un sat din primul secol al Orientului Mijlociu si o calatorie prin Vechiul Testament, cu efecte speciale care il descriu pe Moise, cele 10 plagi si despartirea Marii Rosii. Pentru copii, vor exista o gradina zoologica, pasari si spectacole cu animale, o zona de joaca cu plase de alpinism – toate cu teme din Biblie. Chiar formatorul, Dan Breeding, va prezenta numere cu animale, cu mesaj evanghelic despre creatie.

Taxa de intrare pentru adulti s-ar situa undeva in jurul sumei de 30$, a declarat Cary Summers, consultant, care a condus mari puncte de divertisment in Branson, Missouri, si a contribuit la extinderea Bass Pro Shops in complexe comerciale si de divertisment.

Summers a declarat ca dezvoltatorii au optat pentru 800 acri de pamant in Grant County, Ky. Daca toate aprobarile sunt rezolvate, se asteapta ca lucrarile sa inceapa anul viitor si sa se termine pana in 2014.

Kentucky a fost de departe cel mai receptiv si a oferit stimulente financiare cele mai generoase, a mai spus el, fata de alti ofertanti precum Ohio si Indiana, vazand in turism un mijloc promitator de dezvoltare economica.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.